Primul pacient adus cu elicopterul SMURD la SCJU Suceava: O femeie din Neamț cu AVC. Flutur: „Singurul centru de tratament endovascular din Moldova este la Suceava”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, anunță că la Spitalul Clinic de Urgență Suceava a fost adus cu elicopterul SMURD primul pacient cu accident vascular cerebral. Este vorba despre o femeie în vârstă de 55 de ani, trimis de la spitalul județean din Neamț.
„La secția de neurologie, compartimentul de radiologie intențională, medicii sunt pregătiți la această oră să extragă un cheag de sânge de pe creier.
Reamintim că, în zona Moldovei, spitalul județean Suceava este singurul cu compartiment de radiologie intervențională în cadrul secției de neurologie. Avem 5 medici, 4 titulari și un rezistent cu activitate 24/24. Dotările secției sunt de ultimă generație, medicii sunt specializați în acest domeniu, iar heliportul de pe spital este folosit în premieră pentru un astfel de caz.
Fac precizarea că la Suceava funcționează centrul de tratament endovascular pentru atacurile vascular cerebrale. În țară sunt zece astfel de centre, iar pe Moldova singurul este la Suceava. Anul trecut la Suceava au fost 44 de intervenții de acest tip, situându-ne pe locul 4 în țară. De la începutul anului 2024, acesta este al 25-lea pacient, dar primul adus cu elicopterul SMURD, utilizând heliportul spitalului”, a transmis Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.