Deputatul Acatrinei îi solicită premierului Ciolacu să inițieze un program național pentru reducerea prețului medicamentelor

Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a adresat o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat să spună la ce dată va fi inițiat un Program Național pentru reducerea prețului medicamentelor și la ce dată vor avea acces facil pensionarii  la analize gratuite utile și nu peste 3 luni, cum se întâmplă astăzi.

Parlamentarul sucevean a precizat că jumătate din medicamentele aprobate în România s-au scumpit cu 14% în luna august 2023. Din luna august și până acum, medicamentele s-au mai scumpit cu 20%. Românii nu mai au bani pentru medicamente și tratamente, iar farmaciștii spun că pacienții renunță la unele medicamente pentru că nu și le pot permite.

Deputatul Acatrinei a mai precizat că românii sunt din ce în ce mai bolnavi, iar prețul medicamentelor este din ce în ce mai mare.

„Consiliul Concurenței a prezentat o analiză potrivit căreia prețurile medicamentelor eliberate fără prescripție medicală (OTC), cuprinse în studiu, au urcat cu procente cuprinse între 11% şi 66%, în perioada 1 ianuarie 2021 – august 2023. Ministrul Sănătății a declarat că a prevenit dispariția de pe piață a mai multor tratamente ieftine, dar foarte solicitate de către populație. Sunt medicamente cu prețuri sub 50 de lei, pe care producătorii amenințau că le vor retrage, întrucât sumele din farmacie nu mai acopereau costurile de producție afectate puternic de scumpirea energiei. Piața medicamentelor eliberate fără prescripție medicală a cunoscut o continuă creştere, ajungând în anul 2022 la o valoare de 2,91 miliarde de lei, cu aproximativ 125% mai mare. Volumul medicamentelor comercializate s-a ridicat în 2022 la 188,54 milioane unități de ambalaj, în creştere cu aproximativ 49% mai mare.

„Comparativ cu anul 2019, prețul medicamentelor a crescut cu 500%, astfel încât lipsa stocurilor s-a generalizat în spitale. Îngrijirea pacienților e afectată astfel în mod sever, managerii de spitale le cer famiilor bolnavilor să cumpere de la farmacii tratamentele necesare, iar situația se va agrava dacă nu vor fi luate măsuri. 

Legislația din România prevede decontarea unui set standard de analize gratuite în baza pachetelor PREV 5 si MONITOR prevăzut de HG 696/2021 si modificat prin  1540/2022, decontate de Casa de Sănătate iar pacienții trebuie să aștepte 3 luni până la programarea efectivă a analizelor.

Pentru toate acestea trebuie o reașezare a bugetului și alocarea banilor pentru nevoi reale.

Ministerul Sănătății spune că are prea putini bani alocați pentru a rezolva problemele.

Domnule prim- ministru, solicit soluții pentru reducerea prețului la medicamente și un acces mai facil la serviciile medicale. Solicit adoptarea unui program national pe modelul reducerii prețurilor la alimentele de bază poate de data aceasta vor fi rezultate palpabile și se vor reduce prețurile la un set de medicamente de bază. 

Propunem ca aceste sume să provină din eliminarea finanțării partidelor politice parlamentare de la bugetul de stat și din eliminarea pensiilor speciale.

Față de această situație, solicit să răspundeți la următoarea interpelare:  La ce dată va fi inițiat un Program Național pentru reducerea prețului medicamentelor și la ce dată vor avea acces facil pensionarii la analize gratuite utile și nu peste 3 luni cum se întâmplă astăzi?”, se arată în textul interpelării.