Deputatul Acatrinei: „Stângăciile în eliminarea pensiilor speciale au dus la depopularea instanțelor de judecată și calvarul justițiabililor”

Deputatul AUR Dorel Acatrinei le-a adresat premierului Nicolae Ciucă și ministrului justiției, Cătălin Predoiu, o interpelare prin intermediul căreia le-a solicitat să rezolve problema depopulării instanțelor de judecată.

Deputatul sucevean a precizat că Guvernul a anunțat introducerea în PNRR a unei reforme a pensiilor speciale. Până la această dată ați reușit doar să depopulați instanțele de judecată întrucât magistrații au ales să se pensioneze pentru a beneficia de prevederile legislației existente la momentul pensionării.

„Astfel, suntem în situația în care magistrații ajung să judece pe zi chiar și 100 de dosare pe zi. Se anunță o grevă și din partea judecătorilor. Problema este că justițiabilii își văd cererile de chemare în judecată puse pe rol la mai bine de un an de la data depunerii cererii inițiale iar amânările se dau pentru aproape orice motiv și termenele de judecată sunt din 6 în 6 luni situație care  înseamnă calvarul justițiabililor în obținerea dreptului pretins în instanță. 

  Spre exemplu, un judecător  care a judecat în data de 06.06.2023 peste 100 de dosare, s-a plâns în sala de judecată că, condițiile de lucru sunt extrem de dure, ajungând uneori să plece din judecătorie și după orele 20:00. Un justițiabil ne-a declarat: Majoritatea dosarelor erau citite printre rânduri și de regulă se dădea amânarea cauzei sau amânarea pronunțării”.

Față de această situație vă rog să răspundeti la următoarea interpelare în 4 puncte: 

Când și cum veți rezolva problema depopulării instanțelor de judecată? Ce soluții aveți în legătură cu pensiile speciale? De ce românul de rând are pensia calculată pe principiul contributivității și anumite categorii au pensie specială?Când veți introduce principiul egalității de tratament cu «specialii» a românilor de rând?”, se arată în textul interpelării.