Deputatul Acatrinei trage un semnal de alarmă: „Este necesar ca alocatiile pentru copii să fie armonizate cu un coș minim de consum pentru creșterea unui copil”

Deputatul AUR de Suceava, Dorel Acatrinei, i-a transmis, printr-o interpelare, premierului Ciolacu, că  este necesar ca alocațiile pentru copii să fie armonizate cu un coș minim de consum pentru creșterea unui copil.

 Potrivit deputatului sucevean, doar 161.500 de elevi au fost înscrişi automat la Evaluarea Naţională de către şcolile la care sunt, cu o diferenţă de peste 15.500 de elevi între numărul celor care erau înscrişi la începutul anului şcolar în clasa a VIII-a şi numărul celor care acum figurează în statistica de examen. Asta înseamnă 8,8% din totalul celor raportaţi ca fiind înscrişi în clasa a VIII-a, adică 1 din 10 elevi.

La simularea Evaluării Naţionale, din luna martie, au fost prezenţi 164.009 elevi, cu peste 2.500 de elevi mai mulţi decât au ajuns să fie înscrişi la examenul propriu-zis. La începutul anului şcolar 2022-2023, erau peste 177.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a, arătau datele oficiale.

„Ministerul Educaţiei nu a prezentat situaţia acestora, nu a precizat dacă sunt repetenţi, dacă au abandonat şcoala sau dacă sunt elevi care nu au fost înscrişi de către şcoli şi ce motive stau în spatele acestor absenţi, iar în comunicatul actual nu explică în niciun fel această diferenţă. 15.500 de elevi înseamnă echivalentul a 620 de clase cu câte 25 de elevi fiecare. Înscrierile la Evaluarea Naţională de clasa a VIII-a sunt făcute automat de către secretariatele şcolilor, elevii sau părinţii nu depun nicio cerere şi nici nu pot opta să nu fie înscrişi, potrivit regulamentelor în vigoare.

Românii s-au exprimat în sondajele de opinie dar au venit și în audiență la parlamentarii AUR spunând că sunt afectați în proporție de 91% de creșterea prețurilor la alimente, 85% sunt îngrijorați de cresterea costurile la întreținere iar 70% sunt îngrijorați de scăderea continuă a nivelului de trai și faptul că guvernanții nu au majorat veniturile românilor nici măcar cu rata inflației, făcându-i pe cetățeni să ducă în spate greutățile acestor vremuri.

 Românul de rând își face munca, își întreține familia, își plătește taxele și impozitele dar nu îi mai râmân bani să se ocupe de sănătate. Cetățeanul de rând constată că nu sunt bani pentru aplicarea indexării veniturilor cu rata inflației și că o hotărâre a Parlamentului European din 14.09.2022, privind adoptarea unui cos de bunuri si servicii la preturi reale, ca prag al sărăciei, care să stea la baza salarizării minime și a pensiei minime, nu este aplicată.

Alocatia de stat în România este de 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, sumă insuficientă pentru a ține un copil la creșă sau la școală, aceasta fiind principala cauză a abandonului școlar.

Solicităm, adaptarea la vremurile pe care le trăim, a alocației de stat pentru copii minim până la suma de 631  lei pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani, la fel cum se alocă copiilor de până la 2 ani, ca fiind baza de plecare a unui proiect  pentru asigurarea unui coș minim de consum pentru creșterea unui copil ca primă măsură pentru reducerea abandonului școlar și ajutarea familiilor cu copii să depășească pragul de sărăcie.

Sursa de finnațare este eliminarea ori impozitarea drastică a pensiilor speciale și eliminarea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare:

În România sărăcită de corupția politicienilor este necesar ca alocatiile pentru copii să fie armonizate cu un coș minim de consum pentru creșterea unui copil.

Care este data la care veti face acest lucru? ”, a transmis deputatul sucevean.