Deputatul Balan solicită o expertiză tehnică a structurii de rezistență a podurilor rutiere și feroviare din județul Suceava

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, privind expertiza tehnică a structurii de rezistență a podurilor rutiere și feroviare din județul Suceava.

Deputatul sucevean a precizat că cea mai mare parte a podurilor situate pe traseul drumurilor naționale, precum și a podurilor feroviare din județul Suceava au fost construite în urmă cu 5-6 decenii, unele dintre acestea având urme vizibile de degradare.

„La nivelul județului a fost demarată, la dispoziția prefectului, o campanie de expertizare, însă, din cauza deficitului de personal înregistrat la nivelul Inspectoratului de Stat în Construcții, acest proces nu a avansat foarte mult. 

Dată fiind necesitatea identificării cât mai rapide a podurilor care manifestă vulnerabilități ale structurii de rezistență, în vederea includerii acestora, în regim de urgență, în planul de investiții al CNAIR/C.F.R. Infrastructură, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:  

  • Care este data la care anticipați că va fi finalizat procesul de expertizare tehnică a siguranței podurilor rutiere de pe rețeaua de drumuri naționale și a podurilor feroviare din județul Suceava?

  • Având în vedere faptul că, în cursul lunii octombrie Guvernul va adopta proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023, vă rog să precizați ce alocări bugetare veți dispune pentru programele de investiții care vizează consolidarea/reabilitarea podurilor rutiere și feroviare?

  • În condițiile în care unii constructori nu au realizat lucrări de consolidare de calitate, vă rog să precizați ce măsuri ați dispus pentru asigurarea celui mai înalt grad de siguranță a infrastructurii de transporturi?”, i-a transmis deputatul Balan ministrului Grindeanu.