Deputatul Dorel Acatrinei, către premierul Ciolacu: „Aveți o strategie de dezvoltare economică, sau România este o corabie în derivă?”

 

Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a adresat o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat să precizeze trei măsuri economice luate de acesta, menite să ducă la creșterea economiei României și la sprijinirea antreprenorului român.

„Cu reforma pensiilor speciale ati esuat, cu reducerea aparatului bugetar și a cheltuielilor statului ati esuat. Ati introdus o suprataxare care nu rezolvă problema bugetară oricum creată tot de coalitia de guvernare.

«Jumătate din Uniunea Europeană va fi în recesiune», spune șefa Fondului Monetar Internațional. În ceea ce privește România, „avem toate șansele” de a intra într-o recesiune  iar PIB-ul va crește mult mai puțin față de estimări. Deci măsurile luate nu sunt bune pentru  tară și popor.

De ce nu spuneți oamenilor adevărul că ați întârziat deconturile din PNRR și ati mutat o tranșă de încasări pentru anul 2024 pentru că nu sunteți capabili să gestionați un proiect. De ce nu spuneți că inflația este o mare problemă și va crește datorită pachetului fiscal aprobat. Asta înseamnă că modelul de dezvoltare pe care îl aplicați este unul inflaționist și pe termen lung nu poate duce decât la stagnare și în niciun caz la dezvoltare.

Putem noi să dăm vina cât vrem pe război, pe drone, pe ce vrem noi – problemele economiei au, în primul rând cauze interne: problemele structurale și problemele legate de modelul de dezvoltare, care este unul inflaționist și pune accent pe consum și nu pe producție. Creșterea de fiscalitate pentru sectorul IMM-urilor, microîntreprinderi și persoane fizice autorizate, începând de la 1 ianuarie este boboana pe coliva economiei.

 Mediul de afaceri trebuie să aibă acces la capital, la capital de lucru, să poată să vină în întâmpinarea solicitărilor pe care le are statul pe diferite proiecte cu finanțare europeană altfel va scădea și absorția fondurilor europene. Companiile se vor împrumuta mai greu și cu costuri mai mari. Dobânzile sunt strict legate de inflație. Cei care au afaceri în derulare și care trebuie să asigure mai mulți bani la bugetul statului prin creșterea fiscalității, trebuie să-și asigure și supraviețuirea. Acest lucru face ca anul 2024 să fie în continuare un an de supraviețuire și nu un an de creștere și consolidare economică pentru sectorul privat. Criza energetică care a contribuit la crețterea prețurile produselor de larg consum, a petrolului, a gazelor naturale și electricității, nu a trecut.

În tot acest context ați abandonat și preocupările pentru piața europeană de transport unde companiile românești sunt dezavantajate atât de Pachetele de Mobilitate 1 și 2 adoptate recent de organismele Uniunii Europene cât și de lipsa facilităților Spațiului Schengen pentru România care întârzie nejustificat să se concretizeze.

Astfel, în următorii ani, România va pierde peste 5% din PIB datorită migrării activității de transport rutier internațional, inclusiv a personalului direct implicat. Totodată, ponderea la exporturi a transportului rutier de mărfuri în total transport rutier este de aproximativ 80%, de aceea orice măsură care nu ar sprijini acest trend ar afecta negativ economia României.

Aveți o strategie de dezvoltare economică sau România este o corabie în derivă?

Păreți preocupat numai de alegeri și de creșterea în sondaje și ați abandonat preocuparea față  de creșterea economiei  României și de găsirea de soluții pentru susținerea   antreprenorului român, cel pe care puneți biruri în fiecare zi.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Precizați 3 măsuri economice luate de dumneavoastră, menite să ducă la creșterea economiei României și la sprijinirea antreprenorului român?”, se arată în textul interpelării.