Deputatul Dorel Acatrinei îi solicită premierului Ciolacu să o demită pe Alina Gorghiu din funcția de ministru al Justiției

Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia îi solicită demiterea ministrului Justitiei, Alina Gorghiu, pentru că nu a luat măsuri față de depopularea instanțelor.

Parlamentarul sucevean a precizat că vineri, 15 septembrie 2023, instanțele de judecată din judetul Suceava au suspendat forma de protest alături de alte instante si parchete din România, protest care a început la data de 20 iunie 2023.

„Astfel, aproximativ 3 luni de zile nu s-au judecat procese în Romania, fie că au fost litigii de muncă care se judecă cu celeritate, ordonanțe de plată cu termen legal de solutionare de 45 de zile, fie că au fost cereri introductive privind deschiderea procedurii de insolvență unde legea spune ca trebuie solutionate in termen de 10 zile, fie ca au fost ordonante presedintiale ori alte cauze urgente în materie civilă ori cauze vizând minorii, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare, greve ale  salariaților sau contestatii privind achiziţiile publice care trebuie solutionate în 45  de zile. Au fost solutionate numai cauzele penale urgente cu arestati și măsuri preventive în materie penală. Secţii întregi – precum cele de comercial, de litigii de muncă şi asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ și-au încetat complet activitatea, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanţei judecătoreşti.

Magistratii prin protestul lor au atras atentia asupra pericolului  unui blocaj iminent în cadrul sistemului judiciar, prin efectele negative cauzate de viitoarele ieșiri din sistem prin pensionare, ca urmare a modificărilor legislative, gradul de ocupare a schemei de personal fiind între 30% si 70%. Acestia au acuzat Guvernul și Parlamentul de «lipsă de transparenţă, de predictibilitate» şi de «comportament neloial» în legătură cu propunerile de modificare a legii privind statutul magistraţilor. apreciind că «iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor». Se solicită, de asemena să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său.

Într-o interpelare adresata Ministrului Justitiei acum câteva luni, am aratat că Guvernul a anunțat introducerea în PNRR a unei reforme a pensiilor speciale dar  stângăciile și neprofesionalismul în găsirea soluției legale și rapide a dus doar  la depopularea  instanțele de judecată întrucât magistrații au ales să se pensioneze pentru a beneficia de prevederile legislației existente la momentul pensionării. 

Sunt de părere că pensiile speciale nu ar fi trebuit să existe pentru că sunt furt din banul public iar cele protejate de Decizii anterioare ale Curtii Constituționale ar trebui drastic impozitate. Acesta este motivul pentru care AUR a depus o inițiativă legislativă prin care a propus impozitarea drastică a salariilor și pensiilor peste nivelul indemnizatiei Presedintelui.

Consultând agenda Ministrului Justiției am observant că Gorghiu Alina nu s-a întâlnit timp de 3 luni de zile cu magistrații, să le asculte doleanțele. Este prima data când un ministru nu se întânește cu protestatarii să găsească soluții pentru încetarea protestelor. Putea să afle astfel câteva din problemele sistemului de justiție reclamate și de justițiabili.

Suntem în situația în care magistrații ajung să judece pe zi chiar și 100 de dosare. Se anunță o grevă și din partea judecătorilor. Problema este că justițiabilii își văd cererile de chemare în judecată puse pe rol la mai bine de un an de la data depunerii cererii inițiale iar amânările se dau pentru aproape orice motiv și termenele de judecată sunt din 6 în 6 luni situație care  înseamnă calvarul justițiabililor în obținerea dreptului pretins în instanță. 

Spre exemplu, un judecător care intră cu cca 100 de dosare pe sedință, s-a plâns în sala de judecată că, condițiile de lucru sunt extrem de dure, ajungând uneori să plece din judecătorie și după orele 20:00. Un justițiabil ne-a declarat: Majoritatea dosarelor erau citite printre rânduri și de regulă se dădea amânarea cauzei sau amânarea pronunțării”.

În toată această perioadă depopularea instanțelor s-a accentuat iar punerea în acord cu Constituția României a articolelor declarate neconstituționale prin Decizia 467/2023 întârzie de mai bine de 45 de zile. Ar fi fost 45 de zile în care cauzele justitiabililor aflate in instantele de judecată ar fi putut primi dezlegare si activitatea de înfăptuire a justiției ar fi putut fi reluată.

Redactarea amendamentelor care trebuiesc adoptate în procedura de punere în acord a textelor declarate neconstituționale cu Constituția României era obligatia Ministrului Justiției.

Dacă acest lucru era făcut în 15 zile de pe data de 02 august 2023, data pronuntarii Curtii Constituționale am fi salavat 30 de zile de protest al magistraților care ar fi dus la deblocarea instanțelor de judecată.Justițiabili ar fi avut acces la justiție acum 30 de zile.

Acest lucru nu s-a întâmplat și nici soluții pentru depopularea instanțelor nu a găsit. Calvarul justițiabililor continuă situație față de care se impune demiterea Ministrului Justiției.

Fata de această situație vă rog să răspundeti la următoarea interpelare: La ce dată veți demite ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, întrucât nu a luat măsuri față de depopularea instanțelor și nu a pus în acord cu Constituția României, de îndată, articolele de lege declarate neconstituționale prin Decizia Curtii Constitutionale 467/2023 și a prelungit inutil protestul magistratilor spre calvarul justitiabililor”, se arată în textul interpelării.