Directorul DSVSA Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc: „Dacă scăpăm virusul rabic în rândul câinilor fără stăpân, vom avea o problemă greu de gestionat”

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, medicul veterinar Mihai Voloșeniuc, atrage atenția asupra unui fenomen ce pare a se apropia cu pași repezi de concretizare: focare de rabie transmisă de câinii fără stăpân. Dr. Voloșeniuc a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 20 septembrie, la sediul IPJ Suceava, că, în urma conflictului de la granița țării noastre, mai multe cazuri de rabie (turbare) au fost identificate pe raza județului nostru, dar și a județelor vecine.

Șeful DSVSA a mai precizat că în bazinul râului Siret au fost identificate deja mai multe cazuri de animale cu rabie, între care și bursuci și chiar un câine fără stăpân.

„Dacă scăpăm această boală în rândul câinilor fără stăpân vom avea o mare problemă ce va fi greu de gestionat, mai ales că acești câini se apropie de locuințele oamenilor și pot mușca. O altă problemă este reprezentată de numărul de vulpi care este în creștere. Aceste animale sălbatice se adăpostesc în gospodăriile părăsite din sate. Vulpile pot fi purtătoare de virus rabic, ceea ce înseamnă că pot afecta serios animalele domestice”, a spus dr. Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava.

El a dat un exemplu din județul Botoșani unde, la o fermă din apropierea județului Suceava, mai precis de la Cândești, 5 vaci din aceeași exploatație au murit din cauza rabiei, după ce au fost mușcate de vulpe.

„Mesajul meu este ca împreună cu colegii mei, medici veterinari, dar mizăm și pe sprijinul administrațiilor publice locale, să putem achiziționa microcipuri în vederea identificării cât mai multor animale, astfel încât atunci când vedem un câine pe stradă să putem ști cine l-a abandonat. Pe lângă faptul că acești câini abandonați pot oricând să muște oameni, pot fi și un vector important în transmiterea virusului rabic, care la om este fatal, dar și a pestei porcine africane”, a mai spus dr. Mihai Voloșeniuc.

Trebuie precizat că până acum, pe raza județului Suceava nu au fost identificate cazuri de rabie la câini fără stăpân, exemplul dat de directorul DSVSA Suceava fiind din județul Botoșani.