Deputatul Dorel Acatrinei îi solicită premierului Ciucă să verifice ce partide și politicieni sunt implicați în „afacerea OMV”

Deputatul AUR Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o interpelare premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul căreia l-a întrebat când va înființa o comisie guvernamentală de anchetă care să verifice care partide și politicieni sunt implicați în „afacerea OMV” și cine „a negociat” cu OMV reducerea taxării ce trebuia să fie de 1 miliard de euro/an la 300 milioane de euro/an.

Noile amendamente adoptate la legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% asupra „profiturilor excesive” ale companiilor din industria petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării elimină procentul de 60% aplicat asupra diferenței de profit între anul anterior și media anilor 2018-2021 și modifică sfera de aplicare a taxei de solidaritate care a fost inițiată de Comisia Europeană.

„Reprezentanții OMV-Petrom au declarat public că nu se încadrează în condițiile taxării în România, în schimb se încadrează în normele prevăzute la nivel european. Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat public că nu știa că OMV-Petrom nu se încadrează în condiţiile taxei de solidaritate din România deși el a propus actele normative în domeniul energiei. Este de notorietate că Ministrul Energiei deține acțiuni la OMV Petrom și potrivit profit.ro deține trei benzinării în Mehedinți în franciză de la OMV.
Prin modificările adoptate recent se introduce în mod special pentru OMV-Petrom o taxă aplicată cantității de petrol rafinat, în valoare de 350 de lei pe tonă. Această taxă este cu siguranță specială pentru OMV-Petrom, deoarece amendamentul menționează companiile care extrag și rafinează petrol, ceea ce se aplică doar în cazul OMV-Petrom.
Având în vedere că OMV-Petrom a rafinat 4,6 milioane de tone de petrol și produse semifinite în anul precedent (conform raportului anual), rezultă că ar trebui să plătească o taxă de 1,47 miliarde de lei, adică aproximativ 300 milioane de euro, pentru o cantitate de petrol rafinat de aproximativ 4,2 milioane de tone.
Aceasta este o sumă mult mai mică decât în forma anterioară a taxei, când compania a afirmat că nu se califică pentru plata taxei, deoarece nu erau aplicabile condițiile. În vechea formă, estimările Guvernului indicau o taxă de un miliard de euro. Datorită unui nou amendament conform căruia «contribuabilii care nu au obținut producție în domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) în perioada 2018-2021 nu datorează contribuția de solidaritate» OMV scapă și de posibilă impunere a fiscului asupra taxei de solidaritate instituită la nivel european.Din lecturarea amendamentelor, cel puțin până în prezent, reiese că toate celelalte companii vizate, cele mai mari dintre ele fiind Romgaz și Rompetrol, vor plăti taxa așa cum era prevăzută anterior, deoarece nu se modifică nimic pentru ele.
Recent a fost adoptată legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% asupra «profiturilor excesive» ale companiilor din industria petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării, impusă la sfârșitul anului precedent în aplicarea unui regulament UE din octombrie 2022. Legea a fost votată cu un amendament care a fost introdus special pentru a obliga OMV-Petrom să plătească o taxă, deoarece compania a afirmat că nu i se aplică taxa de solidaritate în cazul anului 2022.
Practic prin diverse proceduri din arealul de competență al Ministrului Energiei, Virgil Popescu compania OMV-Petrom nu plătește taxa de solidaritate care ar ajunge din cifrele pe care le are la cca 1 mld de euro/an dar va plăti o taxă de cca. 30o mil. euro/an, care, pare din toate unghiurile o negociere și o facilitate făcută de statul român către compania austriacă.
Întrucât și județul Suceava este un județ în care franciza OMV-Petrom a ajuns în mâinile unor politicieni solicităm o comisie guvernamentală de anchetă care să analizeze conflictul de interese și incompatibilitățile dintre politicieni și compania austriacă și să se stabilească prin deciziile căror partide politice sau politicieni a fost redusă taxarea OMV de la 1 mld. de euro/an la 300 mil. euro/an.
În caz contrar vom propune o comisie parlamentară de anchetă.
Față de această situație vă adresez următoarea interpelare:
La ce dată veți înființa o comisie guvernamentală de anchetă care să verifice care partide și politicieni sunt implicați în «afacerea OMV» și cine «a negociat» cu OMV reducerea taxării ce trebuia să fie de 1 miliard de euro/an la 300 mil de euro/an?”, se arată în textul interpelării.