În Sala Unirii a Palatului Administrativ a avut loc, vineri, 18 august, o întâlnire între suceveni din diaspora și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai altor instituții din județ. La această întâlnire a participat și deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu.
El a spus că s-au purtat discuții constructive, pe mai multe planuri. Pe de o parte, au fost prezentate eforturile făcute de administrația județeană pentru a face din Suceava un loc în care românii plecați peste graniță s-ar putea întoarce cu mai mare ușurință.
„Investițiile au un rol important din acest punct de vedere, iar construirea Autostrăzii A7 până la Siret, pentru realizarea căreia Gheorghe Flutur a insistat atât de mult pe parcursul timpului, este unul dintre proiectele care ar putea cântări greu în balanță când sucevenii vor lua decizia de a rămâne în străinătate sau de a se întoarce acasă. Pe de altă parte, am auzit poveștile multor români care deja au făcut acest pas și au reușit ca la revenirea în Bucovina să deschidă afaceri de succes, creând locuri de muncă și ajutându-și comunitățile să se dezvolte.
Revenirea în țară și lansarea unei afaceri prezintă și unele dificultăți. Ne-au fost prezentate situațiile cu care s-au confruntat când au început să pună bazele noilor lor întreprinderi, dar și pe parcursul activității lor, birocrația fiind una dintre principalele probleme. Experiența lor este una foarte importantă în găsirea soluțiilor pentru îndepărtarea oricăror piedici care ar putea apărea pentru sucevenii care revin, soluții care desigur că vor avea un efect benefic și pentru cei care nu s-au mutat vreodată în țări străine.
Dincolo de dorința de a construi un județ și o țară care să satisfacă într-o cât mai mare măsură nevoile celor care s-ar putea întoarce din străinătate, există modalități prin care diaspora și autoritățile publice locale pot colabora pentru binele reciproc. De exemplu, sucevenii din străinătate pot susține eforturile administrației județene de promovare turistică a frumoasei Bucovina sau pot contribui, prin rețelele pe care și le-au creat în străinătate, la aducerea de investitori străini. În sens invers, autoritățile sucevene pot organiza evenimente culturale, expoziții sau festivaluri care să evidențieze cultura și tradițiile sucevene, contribuind astfel la menținerea legăturii cu diaspora și la păstrarea identității culturale ale sucevenilor plecați și ale copiilor acestora”, a transmis Bogdan Gheorghiu, după întâlnirea cu Diaspora suceveană.