Flutur, la întâlnirea cu Diaspora: „Trebuie să fie cu folos! Am mai văzut, zilele acestea, 7 oameni cu papion și cravată pe o scenă și nu cred că este corect”

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, s-a întâlnit vineri, 18 august,  la Consiliul Județean Suceava cu sucevenii din Diaspora.
La dezbatere au luat parte și reprezentanți ai unor instituții publice care au răspus punctual la întrebări, dar și oficialități, printre care deputatul Ioan Balan, senatorul Daniel Cadariu, primarul Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan, dar și PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Șeful administrației județene le-a spus celor prezenți să spună despre problemele cu care se confruntă, astfel încât întâlnirea de vineri să nu rămână doar o formalitate bifată.
„Întâlnirea trebuie să fie cu folos! Vă rog eu: Criticați-ne! Urzicați-ne! Certați-ne! Treziți-ne! Ca să nu ne formalizăm. Altfel, am mai văzut întâlniri din astea. Bifăm 7 oameni cu papion și cravată pe o scenă și apoi plecăm. Din asta nu am rămas cu nimic și nu cred că este corect”, le-a transmis Flutur sucevenilor din Diaspora prezenți la întâlnire.
Pe de altă parte, șeful administrației județene le-a propus sucevenilor din Diaspora să transmită și online nemulțumirile lor, pe modelul adoptat de arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic.

„Haideți să facem o comunicare online. Scrieți-ne, pentru că ne întâlnim într-un forum bine stabilit, însă pe o platformă online pot fi transmise multe lucruri. Și neplăcute! Noi o să luăm notă de ele și o să le rezolvăm”, a spus Gheorghe Flutur.

Un aspect subliniat de președintele Consilului Județean Suceava face referire la casele impunătoare pe care sucevenii din Diaspora le-au construit în satele și orașele județului, el precizând că ar fi fost mai bine ca acei bani câștigați din greu în străinătate să poată lua forma unor fabrici sau diferite firme acasă, în județul Suceava.

„Eu mă simt vinovat și din alt punct de vedere, ca politician român: n-am avut o politică corectă să-i învățăm cum să cheltuie banii. Au venit și au împușcat o casă cu trei etaje în curte la tata. Nimeni nu doarme în acea casă într-un an. Du-te la Cajvana și stai de vorbă cu cajvanarii din Marea Britanie, care spun: «eu când vin la pensie n-am bani să plătesc întreținere la căsoaia asta pe care am făcut-o». Adică și noi trebuia să îi educăm cum trebuie cheltuiți banii. Eu pe căjvănari îi respect. Sunt unii dintre cei mai gospodari oameni din județ”, a mai spus Flutur.

 

Un tânăr din Diaspora este supărat că Autostrada 7 îi desparte terenul pe care îl are la Mitocu Dragomirnei

 

Ionuț Hapca din comuna suceveană Mitocu Dragomirnei are 31 de ani, iar de 15 ani este stabilit în Bruxelles. Acesta deține acolo o firmă de construcții cu 35 de angajați. Despre revenirea acasă, el a spus că este dezamăgit de fiecare dată, în principal de birocrația din instituțiile publice.

„Aveam un teren în zona Mitocului, pe care intenționam să îmi fac un proiect de casă, însă acum am văzut că fix prin centrul terenului va trece Autostrada. Nu înțeleg cine are de câștigat pe tema asta. Trece prin toate terenurile la toți oamenii. Nu înțeleg ideea. Sunt deschis la chestiile astea, însă trebuie să se facă cu cap. Rămân extrem de dezamăgit”, a spus Ionuț Hapca.

Președintele Flutur i-a spus tânărului că unele lucruri nu se pot schimba atât de ușor, deoarece mentalitatea e cea care persistă, însă împreună, cetățeni și autorități locale, pot mișca lucrurile.

În ceea ce privește traseul autostrăzii, șeful administrației județene a spus că fără sacrificii nu se poate face nimic. El a subliniat că toți proprietarii expropriați vor primi de la stat sume consistente de bani.

„Ionuț, lasă-mă, te rog, să fac autostrada să te aduc acasă înapoi. Altfel, tu nu vii!”, a spus Flutur.

Gheorghe Flutur a mai spus că o legătură a localităților din județ către viitoarele autostrăzi din zona Moldovei va duce la o dezvoltare mult mai mare a întregii zone.

„Trebuie să lansăm un proiect Suceava la Autostradă. Pentru că alta va fi viziunea dacă Dolhasca are autostradă până la Iași. Când faci naveta din Dolhasca pe autostradă până în Iași, dar eu sper să o facă invers, cei din Iași spre noi și să avem de lucru în Dolhasca, o să faci o oră. Calculezi altfel timpul decât dacă ai fi pe drumul normal. Sau Vatra Dornei foarte aproape de A8, pentru că eu sper ca și autostrada Unirii Iași – Târgu Mureș să se dea drumul. Și dacă noi tăiem muntele la Bilbor să ieșim în Toplița la A8 gândiți-vă cu cât scurtăm drumul spre București. Ca să nu mai spun spre Occident. Unii o să spună când? Simplu nu este și făceam un calcul. Pentru A7 a durat proiectarea șase ani. Au început-o în 2016 și până la Pașcani din păcate a durat șase ani. Acum mai grăbim noi lucrurile spre Suceava. Dar sunt atâtea elemente de birocrație că nu vă imaginați. Rolul nostru este să ne întâlnim de atâtea ori până să le deblocăm. În sala asta ieri a fost o ședință grea pe tema asta, iar astăzi suntem pe teren la Salcea să deblocăm exact autostrada A7 pentru că nu putem doar să venim cu scuze că nu se poate. Și dumneavoastră cei care sunteți mai supărați aveți motive serioase, pentru că birocrația asta care din păcate e și pe la Bruxelles de multe ori a omorât și proiectele noastre”, a mai spus Gheorghe Flutur.