Deputatul Ioan Balan îi solicită ministrului Educațiai să identifice soluții pentru salarizarea personalului didactic din învățământ

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului educației Ligia Deca prin intermediul căreia a subliniat necesitatea identificării unor soluții privind salarizarea personalului didactic din învățământul preuniversitar.

Deputatul sucevean a precizat că mai multe federații sindicale din învățământ au organizat acțiuni de protest cu privire la nivelul foarte scăzut de salarizare din învățământul preuniversitar din țara noastră. Urmărind evoluția salariului minim brut garantat în plată pe economie (3.000 de lei, respectiv 4.000 de lei pentru domeniul construcții și agricultură), și coeficienții de salarizare stabiliți prin Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nemulțumirea învățătorilor și profesorilor este pe deplin justificată. 

„Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată (debutant) are un salariu brut de maximum 4.098 lei, foarte apropiat de un angajat muncitor necalificat din domeniul construcții sau agricultură. În aceste condiții, interesul tinerilor absolvenți de facultate pentru o carieră didactică a scăzut semnificativ în ultimii ani, adâncindu-se și mai profund deficitul de cadre didactice titulare, superior calificate. 

Cunoscând dorința domniei voastre de a reforma structural sistemul național de educație, lucru reflectat și prin pachetul legislativ privind educația națională, și apreciind că fără o salarizare competitivă a personalului didactic nu vom înregistra un salt calitativ al sistemului de învățământ, vă solicit, doamnă ministru, următoarele informații:  

  • Având în vedere faptul că în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, la finalul trimestrului doi (30 iunie 2023), este programată intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind salarizarea în sectorul public (jalon 420) vă rog să precizați dacă veți continua să vă susțineți propunerea de majorare cu 60% a coeficienților de salarizare pentru familia ocupațională de funcții bugetare învățământ, majorare care ar determina un stimulent real pentru personalul didactic?  

  • Vă rog să precizați dacă majorarea cu 60% este prevăzută și susținută pentru a deveni operabilă la intrarea în vigoare a legii sau într-un calendar etapizat, pe mai mulți ani? Este deosebit de importantă această precizare, în condițiile în care salariile personalului didactic nu au ajuns nici în acest an la maximum prevăzut de grila de salarizare din Legea-cadru nr.153/2017”, se arată în textul întrebării transmise de deputatul sucevean.