Deputatul Acatrinei, către premierul Ciucă: „Arătați vinovații pentru avarierea monumentului istoric, Palatul Administrativ Suceava!”

Deputatul AUR Suceava Dorel Acatrinei i-a adresat o interpeleare premierului Nicolae Ciucă prin intermediul căreia i-a solicitat să găsească vinovații pentru incendiul de la Palatul Administrativ din Suceava.

Deputatul sucevean a precizat că ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucît, în urma unui incendiu violent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului. 

„Din primele constatări a fost vorba despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este practic distrusă. Sunt greu de privit imaginile dezolante cu Palatul Administrativ părăsit și nefuncțional, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrativ, clădire care avea menirea  să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

Mass-media locală arată în investigațiile realizate că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor, au ars în totalitate producînd pagube foarte mari. De asemenea, nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare al flotei de intervenție a eșuat.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hidranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari. 

Solicit să trimiteți Corpul de Control al Guvernului pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 06 martie 2021, de la Palatul Administrativ Suceava și să prezentați opiniei publice dacă sunt adevărate informațiile care arată că a ars în întregime arhiva achizițiilor publice din județul Suceava.

În cazul în care a ars arhiva licitatiilor Consiliului Județean Suceava solicit să trimiteți raportul la DNA CLUJ pentru continuarea cercetărilor sau deschiderea unui nou dosar.

Față de această situație solicit să răspundeți la următoarea interpelare, în trei puncte:

  1. Cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Administrativ Suceava?

  2. A ars arhiva licitațiilor Consiliului Județean Suceava și din ce ani?

  3. Cînd va fi reabilitată cea mai reprezentativă clădire a județului Suceava, parte a patrimoniului cultural al județului Suceava, cu ce costuri și dacă veți exercita dreptul de regres împotriva vinovaților?”, se arată în textul interpelării.