Deputatul Ioan Balan: „Programul Regional Nord-Est a fost aprobat de Comisia Europeană!”

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a declarat că, după foarte mulți ani în care Regiunea Nord-Est era arătată cu degetul pentru subdezvoltare și pentru lipsa investițiilor, eforturile administrațiilor publice locale și ale Guvernului din ultima perioadă au schimbat cu totul această tendință, în una favorabilă. Acesta adăugat că infrastructura modernă de transporturi care să lege Moldova de celelalte provincii istorice a început să se construiască, administrațiile publice locale au asigurată finanțarea pentru realizarea proiectelor de investiții de interes local, utilitățile de bază se extind la cât mai multe gospodării, școli renovate sunt tot mai multe, spitalele primesc dotări moderne și lista reușitelor din ultimii ani poate continua. La baza tuturor acestor reușite au stat și stau fondurile europene nerambursabile puse la dispoziția României de Uniunea Europeană.

„Mulți au privit cu scepticism reușitele Președintelui României și ale PNL atunci când s-au obținut finanțări de zeci de miliarde de euro aferente Planului Naționale de Redresare și Reziliență și cele disponibile în cadrul financiar multianual 2021-2027. Acum, cât cea mai mare parte a proiectelor sunt susținute cu aceste fonduri, încrederea mare pe care românii o au în Uniunea Europeană a fost răsplătită.

Uniunea Europeană a aprobat recent Programul Regional Nord-Est, un program care cuprinde o finanțare de 1,44 miliarde de euro şi care susţine  transformarea și dezvoltarea Regiunii de Nord-Est într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare, întreprinderi dinamice, localități modernizate, transporturi, educație și mediu curat. Programul regional reprezintă și o reformare structurală a modului în care România va utiliza resursele financiare europene în exercițiul financiar viitor, printr-o mai mare apropiere de cetățean și de nevoile sale.

  Chiar dacă traversăm o perioadă deosebit de dificilă, marcată de agresiunea barbară a Rusiei la granița Regiunii Nord-Est, de o criză energetică provocată de acest atac nejustificat asupra poporului ucrainean, de prețuri care au crescut într-un ritm nedorit, cred cu putere că fondurile europene pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziție ne vor ajuta să depășim toate dificultățile. Ceea ce știm cu toții este că aceste oportunități financiare trebuie fructificate până la ultimul euro, că fondurile nu ne stau la dispoziție o veșnicie, că avem nevoie de proiecte utile pentru oameni și că toate autoritățile române trebuie să-și dea concursul pentru a crește calitatea vieții românilor. România se va schimba la față cu ajutorul fondurilor europene, dar pentru aceasta este nevoie de foarte multă muncă și seriozitate”, a declarat deputatul Ioan Balan.