Expoziția „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz”, la Muzeul de Istorie

În perioada 17 – 31 octombrie 2022, la Muzeul de Istorie, în Cafeteria, este deschisă expoziția Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz.
Expoziția, organizată de Muzeul Național al Bucovinei și Institutul Polonez București, leagă ilustrațiile deosebite realizate de Daniel Mróz, ilustrator și designer remarcabil din Cracovia, cel mai bun în redarea personajelor lui Lem, cu fragmente din proza lui Lem și a fost pregătită de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk.
Stanisław Lem a fost scriitor, filozof, futurolog, autor de cărți SF și unul dintre cei mai populari și apreciați autori polonezi din lume. Cărțile sale au fost traduse in 52 de limbi, în tiraj total de 41 de milioane de volume. În 2021 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui. Creația SF a lui Stanisław Lem poate fi catalogată ca fiind un fenomen la scară mondială, cu o mare influență mai ales în rândul tinerei generații de iubitori ai genului, prin introducerea în atenția cititorilor a unor teme noi legate de apariția roboților auto-conștienți și a inteligenței artificiale, de avansul și realizările medicinei moderne, teme generatoare de dileme etice.  Daniel Mróz se joacă cu imagini de extratereștri și roboți păstrați de cinematografie și de literatura științifico fantastică, reprezentări medievale ale demonilor, gravuri din enciclopedii din secolul al XIX-lea, fantezii suprarealiste, deformări caricaturale, ilustrații din romanele lui Jules Verne, poveștile lui Edgar Allan Poe, creând o lume a extratereștrilor remarcabil de asemănătoare cu lumea care ne înconjoară.