Deputatul Pușcașu insistă ca premierul Ciolacu să trimită Corpul de Control la Ministerul Mediului pentru a analiza de ce întârzie avizul negativ pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș

Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu îi solicită premierului Marcel Ciolacu să trimită Corpul de Control al Primului Ministru la Ministerul Mediului pentru a analiza de ce întârzie avizul negativ pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. De asemenea, în interpelarea transmisă, parlamentarul sucevean solicită și sancționarea vinovaților.

Florin Pușcașu a precizat că la Ministerul Mediului se află în procedură de emitere autorizația integrată de mediu, respectiv aprobarea funcționării gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, județul Suceava, celebra groapă de gunoi construită în vârful muntelui.

„Consiliul Județean Suceava a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri. Acesta are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.

În conformitate cu Directiva nr. 1999/31/EC privind depozitarea deşeurilor, Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 și O.G. nr. 2/2021, există o prevedere expresă față de distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite care trebuie să fie de 1.000 m. Actele normative precizate mai sus au fost comunicate către Comisia Europeană ca fiind acte de transpunere a directivelor europene.

Depozitul este proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone (352.500 metri cubi) și este situat la o distanță de 40,9 metri față de drumul european E78, în punctul cel mai apropiat, și la o distanță de 66 de metri de calea ferată (distanța între punctul final al cascadei de deversare a levigatului epurat și axa liniei de cale ferată pe direcția de curgere). La distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri.

În Raportul la studiul de evaluare al impactului asupra mediului se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri. 

Pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflată în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia este confirmat și pus în evidență în Capitolul III.2 din Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului (la pag. 212), în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă.

Studiul de fezabilitate, în Capitolul 6 și în Anexa 6.1. Raport al studiului geotehnic și evaluarea amplasamentelor pentru locații posibile pentru depozite în județul Suceava, identifică riscuri semnificative de mediu pentru amplasamentul Depozitului de Deșeuri din Pasul Mestecăniș. Evaluarea riscului de inundații pentru amplasamente. (…) Poate exista un risc temporar de inundații la amplasamentul de la Pojorâta din cauza pârâului din apropiere. Mai mult, există o pantă cu o înclinație de 25% la amplasament. Această valoare nu este foarte mare ținând cont de stabilitatea geotehnică, dar poate determina formarea de debite mari de scurgere. Datorită pantelor abundente existente la amplasamentul de la Pojorâta, poate exista un risc de inundații cauzat de eroziunea și alunecările de teren ale solurilor de suprafață.

La data de 13 mai 2021, Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi de pe Mestecăniș. Soluția pronunțată de judecătorul Secției Penale al Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că DNA va continua cercetările.  

În mass-media a apărut faptul că, la negocierea privind alocarea ministerelor în guvernul Marcel Ciolacu, «negociatorul» Gheorghe Flutur a ținut foarte mult ca Ministerul Mediului să ajungă la PNL. Cum autorizația integrată de mediu pentru Groapa de Gunoi din Pasul Mestecăniș este în lucru la Ministerul Mediului de mai bine de 1 an, este lesne de înțeles de ce presedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut ca acest minister să fie adjudecat de PNL. Suntem în fața unui trafic de influență ca act de corupție!

Precizez că în cazul în care nu primesc un răspuns punctual în 30 de zile voi formula plângere penală la adresa membrilor Guvernului care îi acoperă pe vinovați.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare în 2 puncte: (1) La ce dată veți trimite Corpul de Control al Primului Ministru la Ministerul Mediului pentru a analiza de ce întârzie avizul negativ pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș ? (2) Dacă se va descoperi implicarea lui Gheorghe Flutur în forțarea nelegală a obținerii autorizației integrate de mediu pentru funcționarea în Pasul Mestecăniș a gropii de gunoi, veți sesiza DNA?”, se arată în textul interpelării transmisă de deputatul AUR de Suceava premierului României.