Deputatul Pușcașu solicită demiterea ministrului Finanțelor, pentru „măsura criminală de a impozita concediile medicale”

Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a adresat o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat să îl demită pe ministrul de Finanțe din cauza impozituluii pe concediul medical.

Parlamentarul sucevean a precizat că pacienții aflați în concediu medical contribuie cu 10% (impozit pe venit) la Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate din indemnizația primită pe perioada concediului. 

„Acest lucru se întâmplă, în timp ce pensiile speciale nu au fost eliminate și finanțarea partidelor de la bugetul de stat vă face chiar și pe dumneavoastră să păreți doct, domnule prim-ministru, prin fluxurile financiare pe care le-ați pus în mișcare către o anumită parte a presei.

Măsura a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2024, având ca rezultat diminuarea indemnizațiilor primite de salariați. Până la finele anului 2023, contribuțiile pentru asigurările sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10% erau reținute doar din cuantumul indemnizației, fără a include contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10%. Măsura este prevăzută în OUG 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie 2023 și publicată cu câteva zile de Crăciun în Monitorul Oficial.

«La articolul 155 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:« i) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare», se arată în OUG.

Astfel, începând cu 2024, taxa de 10% pentru sănătate se aplică nu doar angajaților, ci și altor categorii de persoane, inclusiv PFA-uri și profesii liberale, care se asigură voluntar pentru concedii medicale. Consecința directă a acestei măsuri este majorarea cotei totale de impozitare a concediilor medicale la 45%, comparativ cu 35%, cât era până la sfârșitul anului 2023. Această cotă include contribuția pentru pensii de 25%, impozitul pe venit de 10%, și contribuția pentru sănătate, care nu era percepută anterior.

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență Guvernamentală nr. 115/2023, plătitorii de venit, precum Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casele de Asigurări de Sănătate, au acum responsabilitatea de a efectua calculul și reținerea la sursă a contribuției de asigurări sociale de sănătate asociată indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.

Pentru a ilustra impactul practic, luăm în considerare un exemplu concret. În anul 2023, la un salariu brut de 5.000 de lei, un angajat aflat în concediu medical beneficia de o indemnizație echivalentă cu 75% din salariul său, adică 177 de lei pe zi de concediu medical. Începând cu anul 2024, același angajat va primi doar 160 de lei pe zi de concediu medical.

Solicit abrogarea acestei măsuri criminale și eliminarea finanțării partidelor politice parlamentare de la bugetul de stat și eliminarea pensiilor speciale.

Față de această situație solicit să răspundeți la următoarea interpelare: La ce dată va fi demis ministrul Finanțelor pentru măsura criminală de a impozite concediile medicale?”, se arată în textul interpelării.