dilema veche, de partid si de stat 000

DILEMA VECHE, de partid și de stat

DILEME VECHI !

Poporul român nu utilizează frecvent definiții care să se încadreze riguros în regula dicționarului, adecă, să aibă un gen proxim și o diferență specifică („…vaca este un mamifer ierbivor…”) se folosește, deci, și de parabole, unele dintre ele mai bune decât orice definiție de carte!

Iaca unele dileme de mare actualitate, din POLITICA nu numai centrală dar și locală… S-o luăm mai pe departe, cu câteva exemple populare, precum că ce se-ntâmplă (inevitabilă cacofonie, asta e!), așa:

  1. Ce este dilema? Dilema este atunci când ai un spin în talpă, îți intră vaca vecinului în porumb și o cunoștință apropiată face sex cu nevasta ta, toate acestea petrecându-se simultan! Ce faci? Răspunsul cel mai potrivit este cel dat de Ion, înainte de 1989: „Dă-l dracului, că-i porumbul C.A.P.-eului!
  2. Ce zice găina când o fugărește cocoșul? Dilema este mare, trebuie să admitem, deci, găina zice: dacă fug – zice că-s proastă, dacă stau – zice că-s curvă! Așa că mai bine mă prefac că mă împiedic… Comentariu din off: asistăm la un blat ordinar, huo, dă înapoi motocicleta!
  3. Un cetățean român de etnie irlandeză, sărac, din Botoșani, să-i zicem O’Itzik, emigrează în America. Se întoarce după câțiva ani, putred de bogat! Cum ai făcut? se miră, sincer, cetățeanul român de etnie irlandeză O’Ștrull… Foarte simplu! Am inventat o capcană de omorât șoareci: o jumătate de lamă de ras montată pe o scândurică, la un capăt al lamei – o bucățică de brânză, la celălalt – o bucățică de slănină! Șoarecele vine, ezită.. Să iau brânza? Să iau slănina? Și își taie gâtul!

O’Ștrull emigrează și el și, după un timp, se întoarce și mai bogat decât prietenul său! Cum ai făcut? îl întreabă acesta, mirat…Simplu! Am inventat și eu ceva, am luat o scândurică, am pus o jumătate de lamă, apoi n-am mai pus nimic! Șoarecele vine, ezită și se întreabă: unde-i brânza? Unde-i slănina? Și-și taie gâtul!

În această teribilă dilemă, cam în toate cele trei ipostaze, se află reprezentanții a două partide politice, faza pe filiale județene, PSD și USR-PLUS, că primii nu știu cam cum să facă ca să nu-i ia lumea chiar de proști, definitiv: dacă se prezintă și fac quorum, zic ai lui Kâtzu că s-au dat cu reacțiunea lu’ Organ (reamintim că așa i-a zis Elena Udrea lui Orban : Organ…), dacă nu se prezintă zice Organ că s-a dat cu kâtzu, deci și cu AUR…

Dacă votează moțiunea și pică guvernul kâtzist, altă belea, dacă nu votează sau nu se prezintă sau se abțin, tot așa… Toate acestea în condițiile în care ei nu ar avea, în nici o ipoteză, vreun ciubuc, deoarece încă nu ai ieșit din carantina de ciumă roșie stabilită de sasul cu șase case și șase saci de bani

Apoi, care ar fi soluția cea mai potrivită pentru corifeii userismului de la Suceava, cum ar trebui să procedeze ei ca să-și păstreze funcțiile, că de viceprimar, că de prefect, în condițiile în care unii dintre ei au renunțat (nu dăm nume…) la o motocicletă câștigată cinstit la o tombolă aranjată neglijent, ba și-au turnat și cenușă în cap, vai ce proastă am fost, iar guzanii cei mari de la București se ceartă pe brânză și slănină…

Cum am zice, să fim mai aproape de adevăr:

DILEMA VECHE, de partid și de stat 001

Cor antic, de tragedie  greacă:

Niciodată, de când este democrație

N-a existat o situație mai gingirlie

Țărușu-i ascuțit la două capete, fără îndoială,

Să stai cu kuru-n ele, la plesneală ?

 

 

DILEMA VECHE, de partid și de stat 003

Solist din stânga scenei, bas cu bască cu țumburuc, textile bucovinene, prins prin adițiune cu klei de oase, orice klei, în general:

De ce m-ați dus de la CUASC,

De ce m-ați dus de-acasă?

Că una-i senator, la grup să casc

Și liniștit să dorm în schemă

Și alta  să fiu strâns la teasc

Să ies din nu-știu-a-cui dilemă!

DILEMA VECHE, de partid și de stat 002

Soprană de dreapta centrului stângii, mai din partea de jos a părții de sus, ciocârlie de la facultatea de clătite industriale & sos:

Vai, cât de proastă am putut să fiu

Să las din mână bunătate de motocicletă

De unde naiba puteam eu să știu

Că tombola, pe proceduri, a fost completă!

 

Acuma că se ceartă ăștia de la București

N-ai nici motor, nici viceprimărie, și-o belești

Dacă ai ce… Și cum s-o mai întorci ca la Ploiești?

dilema veche, de partid si de stat 000

Redacția ZDB: Mugur Ciumică