Elevii de la Școala Gimnazială Dornești, câștigătorii concursului desfășurat în cadrul campaniei „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

Seria evenimentelor dedicate marcării Zilei Poliției Române s-a încheiat în acest an în mijlocul elevilor de gimanziu prin activități intercative derulate în cadrul Campaniei ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”. 

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației desfășoară Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară care se manifestă în rândul elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar prin informarea și înțelegerea unor noțiuni din domeniul juridic și creșterea gradului de siguranță a elevilor prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși aceștia.

Campania se desfășoară în perioada 22.01-21.06.2024, în 5 școli gimnaziale din județ (3 din mediul urban – Școala Gimnazială ”Grigore Ghica Voievod” Suceava, Școala Gimnazială nr.10 Suceava, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” Fălticeni și 2 din mediul rural – Școala Gimnazială ”Constantin Morariu” Pătrăuți și Școala Gimnazială Dornești.

În cadrul campaniei, la data de 30 ianuarie – Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, la nivelul acestor unități de învățământ s-a lansat un concurs pe tema elaborării unui material de informare și de prevenție: un Logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare.

Concursul s-a adresat elevilor din clasele VI-VIII din școlile gimnaziale selectate, materialele realizate fiind rezultatul efeortului întregului colectiv, al copiilor cu sprijinul profesorilor de tehnologia informației și a comunicațiilor.

Concursul s-a desfășurat la nivelul unităților de învățământ în perioada 30.01-23.02.2024, iar în perioada 04-08.03.2024 au fost stabiliți câștigătorii la nivel județean, respectiv: locul I – Școala Gimnazială Dornești, locul II – Școala Gimnazială ”Grigore Ghica Voievod” Suceava, locul III – Școala Gimnazială ”Constantin Morariu” Pătrăuți. Mențiunile au revenit Școlii Gimnaziale nr.10 Suceava și Școlii Gimnaziale ”Mihail Sadoveanu” Fălticeni.

În data de 25.03.2024, de Ziua Poliției Române, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul Asociației EUROACTIV Suceava s-au deplasat la Școala Gimnazială Dornești și le-au oferit cadouri câștigătorilor concursului: elevii clasei a VII-a A sub coordonarea doamnei profesor Ștefănesi Liliana.

Activitățile de prevenire a violenței în mediul școlar vor fi derulate și în alte unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului, de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și efectivele de ordine publică, fiind avute în vedere în mod special cele care vor implementa în modulele următoare de învățare Programul ” Școala Altfel”.