Flutur a asistat la primele zboruri de calibrare pe heliportul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Suceava

Un elicopter SMURD a efectuat miercuri după-amiază primele zboruri de calibrare pe heliportul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Suceava. La efectuarea zborurilor au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și managerul unității spitalicești, dr. Alexandru Calancea.

„O premieră la Spitalul Clinic Județean Suceava. Este primul zbor al elicopterului SMURD aici la Suceava. Un zbor de calibrare pentru heliport. Acum se fac măsurătorile pentru calibrarea heliportului de la Suceava pentru a primi certificarea de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România. În luna ianuarie 2024 se așteptă avizul necesar pentru ca heliportul să devină funcțional. În județul Suceava mai sunt heliporturi pentru elicoptere SMURD la Câmpulung Moldovenesc, care este în construcție și Siret. În felul acesta, la Spitalul Clinic Județean Suceava vor putea veni cazuri grave și din păcate sunt destul de multe și vor putea fi tratate aici. Practic este șansa de a se conecta acest spital cu altele din țară. Dar cel mai important e să aducem în timp util cazuri de accidentați cu politraumatisme”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Trebuie precizat că suprafața efectivă a heliportului este de 300 de metri părați, heliportul fiind prevăzut cu un sistem de iluminat special cu lămpi roșii, albe, verzi și vor fi zboruri și de zi și de noapte, prin urmare vor putea fi efectuate zboruri la orice oră din zi și din noapte.

„Vreau să precizez că împreună cu domnul manager Calancea avem niște proiecte extrem de curajoase pentru spital. Și asta pentru că 250 – 300 de pacienți ajung în UPU zilnic, cel puțin 15 – 20 de cazuri sunt grave și dacă ar fi elicopter să ajungă mai repede la spital, șansele pentru a interveni mai eficient sunt mai mari”, a mai spus Flutur.

Șeful administrației județene a precizat că managerul SCJU Suceava pregătește câteva proiecte curajoase, printre care extinderea Secției Anestezie și Terapie Intensivă și amenajarea unei săli speciale de circa 100 de metri pătrați, deasupra UPU, pentru politraume. Gheorghe Flutur a adăugat că primele zboruri pe heliport reprezintă „un pas uriaș care astăzi începe la Suceava pentru ca acest spital să se adreseze și mai eficient celor care au nevoie, atât din județul Suceava, cât și din altă parte”.

Odată cu acest zbor de calibrare, suntem la aproape 100% din operaționalizarea acestui heliport. Și așa cum spune și domnul președinte, e un lucru extraordinar, o investiție de 1.200.000 de euro a Consiliului Județean. Care vine ca o mânușă în acest moment pentru Spitalul Clinic Județean Suceava. Și nu numai pentru noi, ci pentru întreaga regiune a Moldovei. De ce? Pentru că, într-adevăr, așa cum ați spus și dumneavoastră, domnule președinte, ne confruntăm cu foarte multe politraumatisme”, a spus Alexandru Calancea.