Flutur a discutat cu ministrul Educației despre posibilitatea ca elevii din cătunele din munții Bucovinei să învețe în containere moderne

Ministrul Educației, Ligia Deca, se află în Bucovina, unde petrece câteva zile de concediu. Ministrul Educației s-a aflat joi, 10 august, în comuna Izvoarele Sucevei, unde a discutat cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, despre posibilitatea ca elevii din cătunele din satele izolate de la munte să învețe în containere modulare. 

„Suntem pe vârful muntelui, la cumpăna apelor. În spatele nostru se văd cătune din comuna Izvoarele Sucevei. Sunt localități care au specific aparte cu sate de 10- 15 case izolate. Și astăzi am văzut împreună cu doamna ministru, așa acasă cum s-ar spune despre modul cum se face școală în creierul munților, aici în Bucovina. Și autoritățile se implică dar e nevoie în continuare de investiții. Am discutat despre posibilitatea de montare a unor module acolo unde învățământul e încă acasă la om, în particular. În comuna Izvoarele Sucevei avem câteva cătune unde ne-am dori să aducem containere moderne care să aibă și grupuri sanitare, cu sistem de încălzire curent electric, să fie iluminate bine și să putem organiza școală. Pentru că sunt cătune care au 5 – 7 – 10 copii. Și atunci pentru acești copii s-ar putea organiza în felul acesta învățământul. Aceasta este încă o dorință a noastră și am discutat cu doamna ministru”, a declarat Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene a precizat că a discutat cu ministrul educației și despre necesitatea alocării unor microbuze de transport elevi cu tracțiune integrală, 4X4, pentru zonele de munte din județ.

„Și asta pentru că este nevoie să poți urca iarna pe aceste terenuri accidentate. Și tot aici se vede clar că primăriile au nevoie de mai multe fonduri pentru că numai cheltuielile de transport, cheltuielile de deszăpezire pe timp de iarnă sunt foarte mari și grevează bugetele locale și nu fac față de multe ori. Este de apreciat corpul de profesori care este extrem de implicat și de motivat, oameni care fac naveta și pentru asta trebuie să le fim recunoscători. Și să nu uităm niciodată că și în aceste zone sunt oameni, sunt copii care au nevoie de civilizație așa cum au nevoie și cei de la câmpie”, aconchis Gheorghe Flutur.