Flutur, la Festivalul Buna Vestire: „Sunteți simbolul nostru, al Bucovinei”

Duminică, 24 martie 2023, la Casa de Cultură din comuna Fundu Moldovei se desfășoară o nouă ediție a Festivalului-Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă  „Buna Vestire”.

Alături de primarul Tudor Zdrob, la eveniment au fost și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, dar și deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor și primarii Traian Iliesi de la Moldovița, Mihai Constantinescu Otcu de la Sadova, Radu Ciocan de la Ciocănești și Adrian Popoiu de la Siret.

Șeful administrației județene l-a felicitat pe primarul Tudor Zdrob pentru organizarea acestui important eveniment de tradiție, subliniind că reprezintă un adevărat simbol al Bucovinei.

„Vă felicit domnule primar! Ești un luptător care te-ai încăpățânat să ții aceste obiceiuri. Buna Vestire este o mare sărbătoare a noastră, a creștinilor ortodocși, și unde se putea să înceapă decât aici, în Grădina Maicii Domnului, la Fundu Moldovei. De aces festival mă leagă și pe mine o viață de om. Am început din 2009, atunci a fost primul an când am putut, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei să aducem Sfânta Lumină la Suceava. Sunt 15 ani de atunci. Este un moment de hrană. Este începutul postului și vă spun ceva de suflet: eu m-am amestecat cu acești oameni pentru că ne-am întâlnit la tăiatul porcului, aici, la Fundu Moldovei, până la Balul Gospodarilor, am avut extrem de multe evenimente în comun cu dumneavoastră. Mă mândresc! Sunteți simbolul nostru, al Bucovinei!”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene a subliniat importanța participării vetrelor folclorice Moara, Botoșana și Bilca, care merită prețuire. De asemenea, el a spus că de Biserică îl leagă multe lucruri frumoase, dar și multe parteneriate cu Biserica Ortodoxă, printre care Drumul Bisericilor de Lemn, Festivalul Gastronomic al Huțulilor.

„Sunt lucruri pe care noi le lăsăm în urmă. Mă bucur că am putut să ajutăm printr-un suflu nou, prin curaj, Biserica Ortodoxă și edificiile ei. Dumneavoastră aici sunteți o oază cu totul aparte, de aceea vin aici. Meritați tot respectul nostru! Când vii în Bucovina, la Fundu Moldovei, turismul e aparte: omul te ia acasă, dormi la el, te îmbracă în straie populare și duminică te ia la biserică în straiele din Fundu Moldovei. Nu în multe locuri din țară găsim așa ceva.De aceea, sunteți cu totul și cu totul speciali. Și eu port portul popular, mai iau bundița și chiar de mă mai critică, eu n-am să dau bundița pe pufoaică și știți la ce mă refer”, a adăugat Gheorghe Flutur.

El i-a îndemnat pe oameni să țină la tradițiile și obiceiurile din zona asta minunată.