Flutur, la Șezătoarea Vicovenilor: „Să le spuneți adversarilor mei politici că doar la bundița de Straja au dat moliile, nu și la Flutur”

Cea de-a treia ediție a Șezătorii Vicovenilor a debutat marți, 20 februarie, la Casa de Cultură Laura din orașul Vicovu de Sus. La evenimentul, organizat de Asociația Culturală „Flori vicovene” în parteneriat cu Primăria orașului Vicovu de Sus și Centrul Cultural Bucovina, s-au adunat zeci de gospodine care au reînviat vremurile de odinioară, când oamenii își făceau timp să și muncească și să se și distreze împreună.
Ceea ce au reușit organizatorii să readucă la viață respectă întocmai specificul de demult, acest eveniment fiind unic în județul Suceava.
În prima seară de șezătoare s-au aflat la Vicovu de Sus și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, dar și primarii Petru Marocico de la Ulma, Vasile Uhliuc de la Brodina, Bogdan Loghin de la Rădăuți, Zaharie Rusu de la Bilca, Cristinel Dinu Antemie de la Frătăuții Vechi, Gheorghe Lazar de la Marginea, George Olari de la Frătăuții Noi, Valentin Luță de la Horodnicu de Sus, dar și Viorel Pintiliuc de la Burla.
Gheorghe Flutur a rememorat întâmplări din perioada în care participa la astfel de evenimente, cu care a stârnit zâmbete celor prezenți.

„Când am spus la Suceava, înainte de Anul Nou, „cât mai este Bucovina, cât de Paști vine Lumina”, să nu se teamă nimeni că dispar obiceiurile. Dacă rămân doar niște vorbe, asta e una, însă dacă sunt fapte, e alta. Azi n-o să fiu om politic.
Eu m-am însurat foarte tânăr, dar țin minte că mergeam la bal, la Cajvana, și erau acolo ciorchine de fete, câte 20. Luai la joc câte una și când îi făceai semn, veneau trei. Astea-s lucrurile care trebuie povestite la o șezătoare, că altfel, vine un om cu cravată și vă ține un discurs ca cele de la televizor.
Țin minte că mă învârteam la o Rusească și erau câteva fete din Cajvana cărora le era ciudă că venisem cu fete din satul meu, Botoșana, și aveau o agrafă, o șpoancă, și când ne învârteam noi acolo le mai înțepau. Tot se auzea: auu, iar eu credeam, prima dată că strigă în joc. Toate astea erau ca să pricepem și să le lăsăm pe ale noastre și să le jucăm pe ele. Asta-i lumea adevărată, din care am venit noi”, le-a spus Flutur vicovenilor prezenți la șezătoare.

El i-a îndemnat pe oameni să nu lase modernismul să „absoarbă” autenticul și să păstreze tot ce au moștenit de la înaintași pentru ca Bucovina să fie, ca și până acum, sursă de inspirație și pentru alte zone din țară, atunci când vine vorba de tradiții și frumos.

„Din păcate, modernitatea este un dușman al autenticului, de multe ori. O să ne uităm la filme, la poze ca să vedem cum era cândva și o să plătim firme specializate care să ne facă o urătură. Să ferească Dumnezeu de ziua aceea. Dar uitați-vă că sunt zone în țară, în care nu mai sunt copii care să umble cu colindul. Bucovina încă este tradițională. Mi-aduc aminte că un ministru m-a întrebat o dată, când aveam vreo 50 de sănii la un eveniment, de unde am scos atâtea sănii, din toată Bucovina? Eu i-am răspuns că nu, doar din jumătate de sat, pe cealaltă jumătate am rugat-o să stea acasă. Asta-i Bucovina! Este atât de iubitoare de frumoasă și de autentică, numai să știi să o bagi în seamă”, a subliniat președintele CJ Suceava.

În încheiere, Flutur l-a felicitat pe primarul Vasile Iliuț pentru acest eveniment și le-a spus celor prezenți, râzând, că ar fi vrut să îmbrace o bundiță de la Straja, însă când a mers în pod după ea, din păcate, aceasta era afectată de molii.

„Să le spuneți adversarilor mei politici că doar la bundiță au dat moliile, nu și la Flutur”, a conchis Gheorghe Flutur.