Flutur: „Miniștrii de interne și externe vor contribui la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen”

Prim-vicepreședintele Partidulului Național Liberal, președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, a fost prezent miercuri, 14 iunie, în emisiunea Info Plus difuzată de Televiziunea Română.

Liderul liberal a vorbit despre programul de guvernare al coaliției PNL – PSD, din care UDMR-ul nu mai face parte, dar și despre înlocuirea miniștrilor Bogdan Aurescu și Lucian Bode.

În ceea ce privește portofoliul de la interne, Flutur a spus că decizia ca acest portofoliu să fie preluat de către Cătălin Predoiu a fost foarte bine cântărită.

„În primul rând, şi noi am cântărit foarte bine ce facem. Aţi văzut că oamenii cu atribuţii mai politice, să zic aşa, mai importante, multă treabă în perioada următoare la partid, pentru că vine perioada electorală. Şi profesioniştii, oamenii foarte bine pregătiţi, cu expertiză bună, în Guvern. Dacă vorbim de Cătălin Predoiu, el a fost ministru al Justiţiei în mai multe Guverne, se leagă de domnia sa ridicarea MCV-ului, această monitorizare pentru România pe justiţie şi a avut un foarte mare merit Cătălin Predoiu. Este un om de echipă, este un profesionist şi sunt convins că va continua ceea ce a făcut colegul nostru Lucian Bode, care a făcut lucruri foarte bune acolo. Şi acum, în perioada care urmează, bătălia noastră va fi pentru a intra în Schengen, deşi am meritat şi până acum, dar va trebui să ne luptăm în continuare şi sunt convins că e foarte aproape momentul să intrăm în Schengen. Şi sigur că România, o ţară care trebuie în continuare să confirme siguranţă la frontiere, crize refugiaţilor, că am avut cu refugiaţii, mai ales pe graniţa de est şi de nord a României, şi îl văd un om foarte capabil şi va fi şi vicepremier, pentru că are experienţă şi în Guvern, şi politic”, a spus prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur.

Întrebat dacă la schimbarea lui Lucian Bode din această funcție a contribuit scandalul cu plagiatul, Flutur a răspuns: „În primul rând, din ce ştiu eu, domnul Lucian Bode şi-a clarificat această problemă, există şi o ultimă decizie, din ce am văzut, la o comisie de etică, legat de acele discuţii care au apărut în mass-media. Încă o dată, Partidul Naţional Liberal are o gândire foarte pragmatică. Noi suntem conştienţi că e nevoie oamenii să performeze şi în Executiv, şi avem şi o responsabilitate politică, pentru că urmează un an şi ceva pentru pregătirea alegerilor, patru rânduri de alegeri. Deci, în primul rând, a fost o opţiune a domniei sale. În al doilea rând, vă rog să mă credeţi că a contat prioritatea pe care PNL-ul o are în momentul de faţă, şi noi cu toţii am convenit să trimitem în Executiv oameni cu foarte bună expertiză, profesionişti”.

În ceea ce privește înlocuirea lui Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe, Gheorghe Flutur a  precizat că acest lucru s-a făcut în urma unei evaluări.

„Partidul Naţional Liberal evaluează, calculează, pentru că avem câteva provocări în perioada următoare. Este acest dosar Schengen foarte important şi din punct de vedere al Ministerului de Externe? E această perioadă cu foarte multe decizii care se iau la nivel european, amprenta pe care România o are şi trebuie să o aibă în această conjunctură geopolitică cu războiul la graniţă? Iar doamna ministru Luminiţa Odobescu este un om cu multă expertiză la nivelul Comisiei Europene, a lucrat şi în partea executivă, a fost şi secretar de stat, a fost şi consilier pe aceste probleme de politici externe, de politică europeană, şi am convingerea că va face o treabă foarte bună şi ne bucurăm că prezenţa dumneaei este în Guvern. Uitaţi-vă, din nouă miniştri, liberalii au patru doamne. Încă o dată vă spun, m-aţi întrebat şi la Interne, unde a fost treabă, au fost problemele clarificate, aşa şi la Externe, nu au fost astfel de motive. Dar venim cu oameni care trebuie să tureze motoarele pentru perioada care urmează, pentru că va fi o perioadă nu foarte simplă”, a mai spus Gheorghe Flutur.