Gastronomia, cântecul popular și ospitalitatea bucovineană, prezentate într-un eveniment reușit la Mănăstirea Humorului

Turnir Gastronomic „Gust de poveste și belșug binecuvântat” este denumirea evenimentului ce s-a desfășurat sâmbătă, 16 iulie, la Mănăstirea Humorului, ca urmare a unui proiect de cooperare a mai multor Grupuri de Acțiune Locală din țară.  

Desfășurat sub streașina mănăstirii UNESCO, evenimentul la care au participat reprezentanți din GAL Dealurile Târnavelor, GAL Oamenii Deltei, GAL Plaiurile Bistriței, GAL Țara Oașului și GAL Sucevița-Putna a reușit să adune atât turiști, cât și localnici dornici de o pauză de la cotidian.

Au avut și ce vedea: bucate dintre cele mai alese, băuturi tradiționale, dar și un spectacol folcloric cu artiști din Bucovina.

Fiecare stand amenajat de GAL-urile participante a avut bucate „vedetă” care au stârnit nu doar pofta de a le gusta, ci și interesul pentru aflarea rețetelor.

„Bine ați venit în comuna noastră! Evenimentul este prilejuit de întrunirea mai multor GAL-uri, care și-au propus să promoveze turismul gastronomic local, prin valorificarea produselor locale. Suntem mândri că GAL Sucevița-Putna ne-a a ales ca parteneri, de aceea am încercat ca totul să fie astăzi pe placul participanților. Și, cum nimic nu se poate realiza fără un buget, aduc mulțumiri și sponsorilor care nu au rămas indiferenți la solicitările noastre, a declarat Viorel Croitoru, primarul comunei Mănăstirea Humorului.

 

La evenimentul de la Mănăstirea Humorului au fost prezenți și ministrul Turismului și Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, subsecretarul de stat Doina Iacoban, precum și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă. 

„Îndrăznesc să spun, bine ați venit pe la noi, pentru că sunt din zonă. Vă felicit pe toți cei care v-ați implicat în această inițiativă. Vă invit în perioada următoare, dacă tot ați constituit această asociație, să fim parteneri prin acțiuni de promovare. Activitatea aceasta de promovare a gastronomiei, mai ales că sunt atâtea localități partenere, este binevenită pentru că în România avem forme variate de turism, multe dintre ele găsindu-se în localitățile dumneavoastră”, a transmis Daniel Cadariu, ministrul Turismului și al Antreprenoriatului.

 

Deputatul Ghervazen Longher a participat la evenimentul gastronomic însoțit de o televiziune din Polonia. Deputatul Longher a spus că alături de factorii de decizie din comun Mănăstirea Humorului, comunitatea poloneză sprijină activitatea GAL-ului Sucevița-Putna și contribuie prin specificul său la implementarea proiectelor ale căror scop este să promoveze zona.

„Noi, comunitatea poloneză, suntem prezenți astăzi aici. De la început, de când ni s-a propus să venim la GAL, am fost foarte bucuros și am venit cu mare plăcere, să ne aducem și noi aportul nostru, aici în ținut bucovinean, în România. Trăim aici de mulți ani, dar de fiecare dată avem și altceva de prezentat. Vreau să mulțumesc tuturor pentru că de fiecare dată, noi, Uniunea Polonezilor, suntem invitați și participăm cu mare plăcere la absolut tot ce se organizează aici, în Bucovina. Aducem o pată de culoare, cultură, tradiție altfel decât este cea românească și sigur că prin aceste lucruri suntem mai bogați, noi toți. Vreau să mulțumesc domnului ministru al Turismului care este aici de față și vreau ca în mandatul lui să putem face multe lucruri. Polonia este foarte mare și putem să atragem cât mai mulți turiști polonezi. Și astăzi avem o televiziune din Polonia, pentru o emisiune culinară, iar prezentatoarea mi-a spus că se simte ca acasă și ar putea sta aici și o lună”, a declarat Ghervazen Longher, deputat din partea Uniunii Polonezilor în România.

Consiliul Județean Suceava a fost reprezentat de vicepreședintele Niculai Barbă, care a menționat în repetate rânduri că gastronomia este la ea acasă în Bucovina.

„Tuturor celor prezenți vă doresc o ședere plăcută și o activitate fructuoasă în cadrul proiectului. Suntem în Bucovina, aici la Mănăstirea Humorului, unde avem un monument UNESCO și alături de un GAL care are un proiect bazat pe gastronomie. Gastronomia este la ea acasă, în Bucovina, iar acest caracter multietnic al zonei se vede și în gastronomie, Bucovina fiind o Europă în miniatură. Avem aici și o importantă comunitate poloneză, avem la doi pași huțulii și cred că împreună putem promova Bucovina”, a declarat Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

Senatorul USR de Suceava George Mîndruță a remarcat buna desfășurare a turnirului culinar precizând că oriunde va merge în țară sau străinătate va fi mândru să promoveze zona din care provine și pe care o iubește.

„Vreau să constat că și azi Dumnezeu se uită la noi și ne-a dat o zi frumoasă, însorită, să ne bucurăm de bucatele alese pregătite de niște bucătărese alese și extrem de frumoase, care au pus mult suflet în bucatele pregătite. Este un eveniment extraordinar organizat extrem de bine. Turiștilor aș vrea să le spun că pot lua acasă suveniruri:produse tradiționale sucevene, costume populare specifice zonei. Sunt în asentimentul primarului Viorel Croitoru, dacă spun că sunt invitați să revină și în următorii ani, deoarece autoritățile locale fac tot ce pot ca turiștii să se simtă ca acasă și să se bucure de frumusețile zonei”, a declarat George Mîndruță, senator USR de Suceava.

Având 28 de GAL-uri în regiunea 1 NORD EST, directorul CRFIR, Liviu Bulgaru, a fost prezent la turnirul gastronomic. Acesta a degustat bucatele alese din cele cinci zone participante ale țării, menționând că este plăcut surprins de evenimentul de la Mănăstirea Humorului, iar astfel de acțiuni ar trebui să aibă loc în toate GAL-urile din regiunea de Nord a țării.

„Comuna Mănăstirea Humorului o vizitez încă din cursul anilor 1980, de aceea nu a fost un efort major să ajung astăzi aici. Nu întâmplător astăzi, 16 iulie, este Ziua Internațională a Gustului, a Deliciilor culinare, deci această zi nu a fost aleasă la întâmplare. Gastronomia, alături de cultură, de religie, face parte din patrimoniu național al unei țări și datorită acțiunilor acestor GAL-uri vom promova și în alte regiuni acest proiect de bune-practici”, a menționat Liviu Bulgaru, director al Centrului Național Regional pentru Derularea Investițiilor Rurale.

Direcția Agricolă Suceava susține activitatea producătorilor locali și consideră că un astfel de eveniment are menirea de a ajuta gospodăriile țărănești unde este baza gastronomiei tradiționale.

„Este o surpriză pentru mine să văd că evenimentul este atât de frumos organizat, atâția oameni frumoși, atâtea produse frumoase și apetisante. Instituția noastră derulează de aproape un an de zile, în septembrie, un proiect care se numește <<Din drag de Bucovina>>. Este o piață volantă, prin intermediul căreia sprijinim producătorii locali autentici, pentru că gastronomie fără producători locali și fără gospodărie țărănească nu prea se poate, așa încât vă așteptăm în piața noastră volantă, acolo unde încercăm să identificăm, să consiliem, să sprijinim producătorii locali. Vă felicit pe toți pentru așa un eveniment frumos și vă așteptăm în piața noastră volantă”, a transmis , director Direcția Agricolă Suceava.

 

Subsecretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Doina Iacoban, a ținut să mulțumească tuturor celor care au organizat acest eveniment, un cuvânt aparte având pentru  administrația locală a comunei Mănăstirea Humorului, cea care în parteneriat cu GAL Sucevița-Putna, au inițiat turnirul gastronomic.

„Bine ați venit în Bucovina! Cei care sunteți în treacăt pe aici veți fi fascinați de tot ce se întâmplă aici, de la oameni frumoși, la gust frumos, la bucate care încântă și la mesaje pe care să le duceți acasă. Chiar dacă este o ie, sau o catrință sau un chip frumos într-o fotografie, Bucovina rămâne vie, dintr-un capăt în celălat al României. Vreau să mulțumesc fiecăruia în parte pentru că fără parteneri, viața noastră nu ar fi fost atât de frumoasă, iar regiunile noastre astăzi nu s-ar fi bucurat de ceea ce vedem în cei 10 ani de când au fost bazele GAL-ului. Mulțumesc mult oficialităților, cât și inițiatorului acestui proiect”, a declarat Doina Iacoban, cofondator al GAL-ului Sucevița Putna și Subsecretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Alături de edilul Viorel Croitoru au fost și primarii Dan Tiperciuc, comuna Arbore, Dumitru-Ichim Lăzăreanu, comuna Poieni Solca, Ioan Ghiață, comuna Botoșana, Viorel Pintiliuc, comuna Burla, Ioan Vicol, comuna Volovăț și viceprimarul comunei Putna, Aanei Marius Cristian.

Pe scena din centrul comunei a urmat un frumos concert de muzică populară susținut de Viorica Macovei, Ancuța Corlățan și Luminița Chiriac. La această atmosferă de petrecere și voie bună au contribuit și ansamblurile „Mănăstirenii”, „Humoreanca” și „Luca Arbore”, cât și interpretele Antonia și Sofia Manoilă și Alessia Parasca.