Guvernul pregăteşte noi taxe şi impozite. Ce produse ar urma să se scumpească după modificarea TVA-ului

Guvernul analizează un pachet de creşteri de impozite şi taxe. Coaliţia vrea să introducă un impozit de 10% pentru licenţa la jocurile de noroc sau produsele de tutun, ori băuturi scumpe, o taxă de 1% pentru clădirile rezidenţiale care cumulat depăşesc 500 de mii de euro, o taxă mărită de 10%, dar şi majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă şi la 3.750 în a doua, respectiv în construcţii de la 4.000 la 4.500 lei. Aceste decizii ar urma să fie aplicate în curând.

Noile taxe ar aduce şi noi scumpiri. Astfel, prețul mai multor produse ar urma să crească din septembrie ca urmare a modificărilor privind TVA-ul.

Mâncarea animalelor, mai scumpă 

De exemplu, mâncarea animalelor de companie nu va mai beneficia de facilități fiscale, urmând să crească taxa pe valoarea adăugată la 19% începând din aceasta toamnă. Aceeași măsură o are în vedere guvernul și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.

De asemenea, Executivul ar pregăti și o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile. Se vorbeşte de un impozit de 15% pentru sumele scoase din țară.

Se analizează inclusiv creșterea TVA pentru plimbările de agrement. În plus, guvernanții ar avea în vedere inclusiv introducerea taxei de 1% pentru companiile care au venituri de peste 100 de milioane de euro pe an, relatează observatornews.ro.