Închisoare pentru deținerea și „experimentarea” drogurilor de risc, inclusiv canabis

Camera Deputaților a luat decizia de mări pedepsele împotriva consumului și traficului de droguri, printr-un proiect  propus de parlamentarii PNL și votat de majoritatea deputaților.

Potrivit proiectului, „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”. Traficul cu droguri de mare risc (cocaină, heroină ș.a.) se va pedepsi cu închisoare de la 7 la 15 ani. De asemenea, pentru drogurile de risc (canabis) a crescut pedeapsa, iar cine este prins cu aceste substanțe va risca închisoarea de la 1 la 5 ani.

Deputatul PNL Ioan Cupșa, unul dintre inițiatorii proiectului lege, a explicat pentru PS News motivele care au stat la baza acestei decizii și consecințele pe care le va avea noua legislație împotriva drogurilor. Deputatul a arătat că proiectul a fost susținut și de alte partide precum PSD, UMDR și USR.

Legea va merge la promulgare, e un proiect din 2019 și este transpartinic. L-au susținut PSD, UDMR, PNL și USR. Noi l-am votat în comisii și în plen săptămâna trecută. S-a revenit la pedepsele care se aplicau înainte, dintr-un Cod Penal care nu a mai intrat în vigoare, s-a revenit la o versiune din anul 2000, când s-a propus o altă grilă de pedepse”, a declarat Cupșa.

Întrebat care au fost motivele ce au stat la baza acestei modificări, deputatul PNL a arătat că în România a scăzut vârsta de debut a consumului și a crescut consumul pentru toate tipurile de droguri.

Vârsta de debut a consumului a scăzut, ceea ce este un dezastru pentru noi. Numărul de consumatori a crescut exponențial. Noile substanțe psihoactive – unele dintre ele trebuie să fie cuprinse într-un act normativ ca apoi să fie urmărite ca droguri de risc sau mare risc. Viteza cu care apar aceste noi substanțe psihoactive este una care ne sperie pe toți. Efectul acestor noi substanțe psihoactive este devastator.

Cocaina, de exemplu, a devenit după canabis al doilea cel mai consumat drog al tinerilor cu vârsta între 14 și 18 ani. Opioidele sintetice, cele care se regăsesc sau nu în medicamente, au ajuns să fie la îndemâna tinerilor noștri, între 16 și 34 de ani.

Un lucru care merită a fi subliniat este faptul că numărul de persoane condamnate a scăzut față de 2012, deși consumul de droguri de risc și mare risc cel puțin s-a dublat, din punct de vedere statistic, între 2012 și 2023. Numărul de persoane condamnate, numărul de rechizitorii au scăzut. E un lucru absolut de neînțeles. Traficul este tot mai intens, chiar dacă noi nu-l vedem.

E adevărat că măsurile alternative – adică suspendarea executării pedepselor, respectiv amânarea executării pedepselor – a crescut numărul de condamnări cu suspendare sau a apărut acest număr de amânări a executării pedepselor. Lucrurile nu par a fi în ordine.

Un lucru foarte grav este faptul că din totalul cantității de cocaină, confiscate la nivel național, 85% a fost confiscată în cantități sub 5 grame. Dacă 85% din cocaină, câteva tone, a fost sub 5 grame la confiscare, înseamnă că sunt mulți traficanți, nu doar consumatori. 5 grame e o cantitate mare chiar și pentru un consumator, dacă n-a devenit patologie”, a declarat Ioan Cupșa.

De asemenea, deputatul PNL arată că noua lege ar putea avea efecte dacă măsurile vor fi interpretate și aplicate corect de celelalte instituții implicate în lupta împotriva drogurilor.

De câte ori o normă juridică impune un comportament ideal, că asta face norma juridică, atunci când ea își atinge scopul, acest lucru se datorează faptului că la interpretarea și aplicarea ei, cei care sunt chemați să o interpreteze s-au dovedit a fi performanți, profesioniști. Din nefericire, acolo avem noi o problemă”, a explicat Ioan Cupșa, scrie psnews.ro.