Îngrijirea pielii bebelușului: ghid practic pentru alegerea produselor potrivite

Îngrijirea nou-născutului și a bebelușului este o sarcină plină de responsabilitate și delicatețe. Pielea micuților este foarte sensibilă, predispusă la uscăciune și iritații, iar purtarea scutecului și nenumăratele cute și pliuri de piele ale bebelușilor nu sunt de natură să ajute. Alegerea produselor potrivite de îngrijire a pielii devine esențială pentru a-i menține sănătatea și funcțiile de protecție intacte. Descoperă pașii esențiali în alegerea produselor adecvate rutinei de igienă a celor mici.

 

Cum se deosebește pielea bebelușului de cea a copilului sau a adultului?

Pielea bebelușului arată, poate, la fel ca pielea unui copil sau a unui adult, dar are o serie de caracteristici ce o diferențiază în mod semnificativ de acestea. Diferențele reflectă stadiul de dezvoltare a pielii și necesitățile specifice ale pielii celor mici. Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont, când vine vorba despre nevoile de îngrijire pe care le are pielea bebelusului:

  • Pielea bebelușilor este mult mai subțire decât cea a copiilor mai mari și a adulților. Din acest motiv, stratul superficial al pielii, denumit epidermă, este mult mai vulnerabil la influențele externe;
  • Pielea bebelușului conține, în structura sa, o proporție mai mare de apă decât pielea adulților. Din acest motiv, deshidratarea reprezintă o problemă reală și mai urgentă, în cazul copiilor foarte mici;
  • Pielea bebelușului nu are glande sebacee complet dezvoltate și perfect funcționale, așa cum te-ai aștepta de la pielea unui adult. Prin urmare, pielea bebelușilor este mai uscată și mai sensibilă;
  • Bariera cutanată a bebelușilor nu este complet dezvoltată, în momentul nașterii. Imaturitatea pielii face ca aceasta să fie mai sensibilă la iritații, infecții și pierderi de apă;
  • Răspunsul imun al bebelușului este redus comparativ cu cel al unui copil mai mare sau al unui adult, motiv pentru care igiena adecvată este esențială în prevenirea infecțiilor;
  • Pielea bebelușului este predispusă la erupții, iritație de scutec, dermatită atopică și alte probleme cutanate, ca urmare a expunerii frecvente la umezeală;
  • Capacitatea de termoreglare a bebelușului este redusă, ceea ce îl face susceptibil la iritațiile determinate de căldură.

Luând în considerare toate aceste aspecte, este evident de ce e atât de importantă adoptarea unei rutine atente de îngrijire delicată a pielii, în cazul sugarilor.

 

Formula corectă pentru produsele de igienă pentru bebeluși

Există, pe piață, o gamă foarte variată de produse prezentate ca fiind concepute special pentru bebeluși, dar specialiștii recomandă selectarea unei game de dermatocosmetice hipoalergenice și fără parfum, cum ar fi gama Dermastil Pediatric Rilastil. Avantajele acestor produse se datorează formulelor lor blânde, care curăță pielea în mod delicat, fără a distruge bariera hidrolipidică naturală, care o protejează.

Pielea delicată a bebelușilor are un risc crescut de a reacționa negativ la substanțele chimice și la parfumurile din unele produse care pot provoca iritații și fenomene alergice.

Produsele cosmetice pentru bebeluși trebuie să aibă formule cât mai naturale, preferabil cu ingrediente organice.

 

Utilizarea corectă a produselor de îngrijire pentru bebeluși

Alegerea celor mai bune produse de igienă pentru cei mici este esențială, dar la fel de important este să le și folosești corect. Înainte de a introduce orice gel de duș sau ulei de masaj în rutina celui mic, e recomandat să faci un test pe o zonă mică de piele, pentru a te asigura că nu apar reacții alergice. Aplică o cantitate mică de substanță, cu un bețișor de urechi, pe plica interioară a cotului, și urmărește apariția unei eventuale reacții, în următoarele 24 ore.

După spălare, corpul și părul bebelușului trebuie clătite foarte bine, cu apă curată. Insistă asupra pliurilor și cutelor de piele, unde pot persista urme de săpun. Evită să freci pielea; folosește mâna sau o pelincă moale, pentru a săpuni și clăti.

 

Precauții speciale: zona scutecului și protecția solară

Zona scutecului este, în mod evident, cea mai sensibilă zonă, atunci când vine vorba despre îngrijirea pielii bebelușului. Aceasta trebuie curățată la fiecare schimbate de scutec, cu apă din abundență; săpunul delicat al bebelușului ar trebui rezervat exclusiv momentului în care bebe a făcut scaun.

Evită folosirea șervețelelor intime, chiar și a celor destinate bebelușilor. Dacă ești nevoit(ă) să apelezi la ele, optează pentru o formulă fără alcool și fără parfum. Aplică o cremă de protecție, înainte de a pune scutecul curat, pentru a proteja pielea.

Expunerea la soare este interzisă în cazul nou-născuților și al bebelușilor foarte mici; ei trebuie protejați de soare prin mijloace fizice – parasolar, umbrelă, haine adecvate, umbră – deoarece pielea lor delicată se arde foarte ușor. În cazul bebelușilor mai mari, se poate folosi crema de protecție solară minerală (tot o formulă destinată copiilor).

 

 

Pielea bebelușului este mai delicată și mai sensibilă decât cea a adulților, motiv pentru care necesită o îngrijire atentă. Discută cu medicul pediatru despre orice neclarități referitoare la acest subiect.

 

 

Sursa foto. Shutterstock