Intervenţie chirurgicală rară, în zona feței, efectuată la SJU Suceava

În dată de 6 ianuarie, o echipă de medici chirurgi maxilo-faciali a efectuat o intervenţie chirurgicală de urgenţă la o pacientă de 20 de ani, victima unei agresiuni, care prezenta fractură dublă de mandibulă (subcondiliană stângă şi laterală dreaptă) caracterizată prin asimetrie facială, inocluzie fronto-laterală, tulburări funcţionale, durere, amplitudinea deschiderii gurii limitată, sângerare intraorală activă.

„Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 3 ore, fragmentele osoase deplasate au fost repoziţionate şi stabilizate cu plăcuțe şi şuruburi de osteosinteză. Operaţia a decurs fără complicaţii. Postoperator pacienta se simte bine, păstrând funcţia masticatorie, fonaţia şi mimica în limite normale, activitatea nervului facial nefiind lezată.
Particularitatea cazului este dată de unul din focare şi anume fractură subcondiliană unde intervenţia presupune ca abordarea să fie transparotidiană, unde întâlnim nervul facial ce se ocupă cu mimica fetei pe partea afectată precum şi vase importante cu risc vital. S-a operat cu maximă atenţie şi precizie în permanenţă. Distanţa faţă de nerv fiind aproximativ 1-2 mm orice mică abatere de la protocol putând lăsa pacientă cu pareza definitivă hemifacială.
Trebuie de precizat că astfel de intervenţii sunt foarte rare în spitalele din România”, a spus dr. Gelu Duprii, medic OMF.

Echipa operatorie a fost formată din dr. Gelu Duprii, dr. Vlad Covrig, medici OMF, dr Violeta Ştefan, medic anestezist, și asistent Cătălina Obada.