Într-un sat din Vaslui, elevii învață în cimitir, în sala de pomeni. Părinții preferă să-i lase pe cei mici printre cruci, decât să facă naveta

Sunt proteste în comuna Cursești Deal, din judeţul Vaslui: părinţii elevilor de acolo preferă să-şi lase copiii să înveţe printre cruci, decât să facă naveta la o şcoală dintr-o altă comună. Pentru că şcoala este în reabilitare, cei mici au fost mutaţi temporar în sala de pomeni din incinta cimitirului. Direcţia de Sănătate Publică spune însă că aici nu sunt condiţii de igienă potrivite. Părinţii nu se lasă însă convinşi.

Situația de la școala din satul Cursești-Deal, comuna Pungești, județul Vaslui, este astfel din luna septembrie. Școala în care învățau elevii este în reabilitare, așa că s-a găsit o soluție provizorie, pentru ca cei mici să poată să continue cursurile și în noul an școlar.

Drept urmare, sala în care se țin de obicei pomenile, de lângă biserică, chiar în curtea cimitirului, a fost transformată în sală de clasă pentru 19 elevi. Mesele la care oamenii stăteau la aceste pomeni  au fost înlocuite cu băncile pe care acum elevii au cărțile și caietele.

În sala de pomeni, de altfel, duminica, se țin în continuare praznice. Chiar dacă de luni elevii vor reveni în bănci pentru orele de curs. Deși se știa de această situație de la începutul anului școlar, până acum nu s-au făcut verificări și controale. Abia la începutul acestei săptămâni, Direcția de Sănătate Publică a venit în control la sala improvizată de clasă și a dat directorului școlii o amendă în valoare în valoare de 3.000 de lei și obligația de a reveni asupra deciziei ca elevii să țină cursurile în cimitir. 

Altfel, ar fi urmat ca toți acești copii să fie duși cu un microbuz către o altă școală dintr-o localitate învecinată. Părinții nu au fost de acord cu această soluție, fiindcă li se pare prea departe. Așa că au făcut un mic protest, astfel că elevii vor învăța și în următoarele două luni în sala de pomeni, scrie observatornews.ro.