Investiții în toate domeniile și planuri concrete pentru 2024, realizate de primarul de la Frătăuții Vechi: „Deja s-au construit foarte multe case noi și trebuie să ținem pasul”

În ultimii ani, comuna suceveană Frătăuții Vechi a devenit tot mai atractivă pentru tineri și asta datorită eforturilor constante de modernizare făcute de actuala conducere a Primăriei. Această comunitate rurală a reușit să se transforme într-un loc modern și atractiv, oferind oportunități variate și facilități care atrag tot mai mulți tineri în căutarea unei vieți echilibrate între rural și urban. Situată în imediata apropiere a municipiului Rădăuți, comuna Frătăuții Vechi se extinde „văzând cu ochii”, iar dovadă sunt zecile de case noi, care se ridică în zone în care înainte nu era nimic. Pentru a-i încuraja pe cetățeni să rămână, să se întoarcă sau să se mute în comună, primarul Cristinel Dinu Antemie, împreună cu echipa sa, au făcut o serie de proiecte pe care le-au implementat cu succes. Și pentru că nevoile cetățenilor sunt într-o permanentă schimbare, echipa de la cârma Primăriei Frătăuții Vechi lucrează constant la noi și noi proiecte de investiții menite să crească calitatea vieții cetățenilor.

Planurile de dezvoltare pentru anul 2024 includ o serie de investiții în toate domeniile de interes. Astfel, fie că vorbim de proiecte care se află deja în derulare, fie de unele ce vor fi demarate în acest an, cert este că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă.

Unul dintre proiectele ce se apropie cu pași repezi de finalizare este cel privind extinderea rețelelor de apă și canalizare, investiție realizată în proporție de 70%. Potrivit edilului de la Frătăuții Vechi, lucrările sunt finanțate prin AFIR, iar foarte curând urmează să fie terminate.

Cu finanțare guvernamentală, obținută de Primăria Frătăuții Vechi prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în localitate se vor mai construi încă 11 kilometri de apă și canalizare, investiția ridicându-se la 18 milioane de lei.

„Am semnat deja contractul de execuție cu constructorul, iar în luna martie vor demara lucrările”, a spus primarul comunei Frătăuții Vechi, Cristinel Dinu Antemie.

Cu bani de la Agenția Fondului pentru Mediu (AFM), o parte a iluminatului public din localitate va fi modernizat, iar o altă parte dintre lămpile de iluminat vor fi înlocuite printr-un alt proiect, tot prin AFM.

Edilul a adăugat că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în comună va fi construit un centru de colectare prin aport voluntar (CAV), în prezent lucrările fiind în licitație pentru desemnarea constructorului.

Primarul Antemie a precizat că acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.

Tot prin PNRR, în comuna Frătăuții Vechi vor mai fi realizate încă două investiții importante pentru comunitate, respectiv modernizarea și eficientizarea energetică a Căminului Cultural Măneuți și dotarea unităților școlare cu mobilier și aparatură de ultimă generație.

„Proiectul de la Cămin se află în achiziție publică, iar imediat ce vor fi îndeplinite condițiile legale vom demara lucrările. În ceea ce privește dotarea școlilor, urmează să efectuăm achiziția mobilierului, a echipamentelor și a materialelor didactice”, a adăugat edilul.

 

Cei mai mici cetățeni ai comunei vor dispune de o creșă modernă

 

Pentru a veni în sprijinul tinerelor familii, conducerea Primăriei a făcut un proiect, ce, foarte curând, se va transforma într-o investiție concretă și utilă. Este vorba despre construirea unei creșe ce va fi amplasată în satul Frătăuții Vechi, la ieșirea spre municipiul Rădăuți, și va putea găzdui 40 de antepreșcolari. Deja Compania Națională de Investiții a demarat licitația pentru desemnarea constructorului, astfel că, anul acesta, vor fi demarate lucrările.

Trebuie spus că această creşă nZEB (near-Zero Energy Building) va fi dotată cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante.

Și pentru că educația copiilor rămâne o prioritate pentru Cristinel Dinu Antemie, edilul a mai făcut un proiect pe care l-a depus spre finanțare pe PNRR. Este vorba despre extinderea, modernizarea și dotarea unității școlare din Măneuți, investiție ce, nu doar că va mări capacitatea clădirii, ci va putea asigura un climat școlar plăcut și atractiv pentru elevi și cadre didactice.

„De asemenea, cu bani de la bugetul local, anul acesta ne propunem să mai betonăm încă doi kilometri de drum, în zonele Măleni, Stadion și Huțan. Tot cu fonduri proprii, ne propunem să construim o grădiniță nouă în satul Măneuți. Sunt convins că această investiție va fi foarte utilă pentru oamenii de aici, mai ales că, în ultimii doi ani, numărul copiilor a crescut considerabil, iar acest lucru este foarte îmbucurător pentru noi”, a mai spus edilul de la Frătăuții Vechi, care a adăugat că în 2024 vor fi construite și trotuare  pe o distanță de un kilometru.

Tot în ultimii doi ani, foarte mulți cetățeni plecați la muncă peste hotare au ales să se întoarcă acasă, însă și foarte mulți tineri dornici să prospere în localitatea lor au vrut să se stabilească așa cum trebuie aici. Așa se face că Primăria Frătăuții Vechi a scos la licitație mai multe loturi de pământ, iar pe unele dintre ele au „răsărit” deja case frumoase, semn clar că această localitate se află în preferințele oamenilor.

Și pentru că edilul știe clar că o bucată de pământ fără utilitățile de bază nu este suficientă, în zona noilor PUZ-uri au fost extinse deja rețelele electrice și iluminatul public, iar alte proiecte de extindere stau să demareze în acest an. De asemenea, se lucrează la noi proiecte de extindere a rețelelor de apă și canalizare, în zona Orpod Stânga, dar și a unora de asfaltare a drumurilor din zona noilor case.

În ceea ce privește bugetul comunei Frătăuții Vechi pe anul 2024, primarul Cristinel Dinu Antemie a precizat că acesta va fi mai mare decât cel de anul trecut, iar această creștere se va vedea în investiții solide menite să crească calitatea vieții cetățenilor. De asemenea, edilul a precizat că speră ca bugetul anului 2024 să fie aprobat la 31 ianuarie.

„Anul 2024 va fi unul productiv și sperăm ca toate investițiile pe care ne-am propus să le realizăm să se concretizeze, astfel încât oamenii să beneficieze și acasă de condiții ca la oraș”, a conchis primarul comunei Frătăuții Vechi, Cristinel Dinu Antemie.