Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută. Cum stau lucrurile în România

Un raport al Oficiului European de Luptă Anti-fraudă, realizat în urma controalelor făcute la operatorii economici din 18 state, arată că jumătatea din mierea vândută este contrafăcută.

Specialiștii au analizat peste 320 de probe. În majoritatea cazurilor, mierea găsită la raft era făcută din siropuri de zahăr sau din diverse substanțe extrase din sfeclă de zahăr şi orez. Cele mai multe suspiciuni de fraudă au fost găsite în produse din China, Turcia, Brazilia și Marea Birtanie.

Analize miere din import

China: Din 89 de mostre, 66 erau neconforme

Brazilia: Din 18 mostre, 8 erau neconforme

Tucia: Din 15 mostre, 14 erau neconforme

Marea Birtanie: Din 10 mostre, toate erau neconforme.

Lucrurile stau la fel și la noi în România unde, în fiecare an, mii de tone de miere pleacă spre țările europene, iar pe rafturile magazinelor ajung produse din China, ieftine și de multe ori mai slabe calitativ.

„Oamenii caută produse ieftine și uite că și acest produs mixat din mai multe țări coboară foarte mult prețul”, a declarat Marian Pătrașcu, apicultor, potrivit Știrile PROTV.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, însă prea puțin din mierea produsă de ei ajunge la români.

„Din păcate, România este un mare improtator de miere, am important peste patru mii de tone de miere în anii 2021 și 2022, iar asta sigur că afectează și producătorul și consumatorul. Consumatorul în sensul în care etichetarea nu este corectă”, a precizat Președinte Asociația Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, scrie psnews.ro.