Liga Studenţilor condamnă eliminarea vacanţei de Paşti din calendarul anului şcolar 2023 – 2024 şi cere premierului demiterea ministrului Educaţiei

Liga Studenţilor condamnă eliminarea vacanţei de Paşti din calendarul anului şcolar 2023 – 2024 şi cere ministrului Educaţiei, Ligia Deca, remedierea situaţiei. Studenţii susţin că peste 65.000 de copii vor fi puternic afectaţi pentru că nu-şi vor putea vedea părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Liga Studenţilor cere premierului Nicilae Ciucă demiterea Ligiei deca, în cazul în care ordinul referitor la structura anului şcolar nu va fi modificat. Potrivit documentului, vacanţa de primăvară este programată în perioada 13 – 21 aprilie 2024, în condiţiile în care Paştele ortodox este în 5 mai, iar cel catolic în 31 martie.

”Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă gestul Ligiei Deca, ministrul Educaţiei, de a elimina vacanţa de Paşti din calendarul anului şcolar 2023-2024, calificând gestul drept unul anti-creştin, specific culturii anulării (cancel culture) – curentului woke care urmăreşte să elimine fundamentele creştine ale civilizaţiei occidentale şi europene, aducând aminte de măsuri identice luate la începutul regimului totalitar comunist din România”, au transmis, meircuri, studenţii, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, proiectul de calendar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost publicat iniţial pe 27 ianuarie, vacanţa de Paşti fiind propusă în alt interval de timp decât cel care să acopere data când creştinii ortodocşi sărbătoresc Sf. Paşti – 5 mai.

”Ministerul Educaţiei a eliminat ca zile libere (fără şcoală), chiar şi datele de 3 şi 6 mai, când pică Vinerea Mare şi a doua zi de Paşti, deşi acestea sunt sărbători legale. De asemenea, au fost ignorate şi datele echivalente pentru romano-catolici sau alte culte. Deşi au existat critici în spaţiul public faţă de eliminarea vacanţei de Paşti şi amendamente depuse de diverse organizaţii în acest sens, Ministerul Educaţiei a păstrat proiectul iniţial”, au mai transmis studenţii.

Pogtrivit acestora, eliminarea vacanţei de Paşti încalcă principiile enunţate de Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 la art. 3, printre care asumarea, promovarea şi păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român, precum şi respectarea libertăţii religioase a beneficiarilor actului educaţional.

”Decizia vine în contradicţie şi cu Tratatul privind Uniunea Europeană, care, în preambul, recunoaşte „moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei”. Mai mult, vacanţa de Paşti reprezintă un moment în care copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate îi pot revedea pe aceştia, familiile adunându-se împreună cu ocazia sărbătorilor Pascale. Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) din decembrie 2022, peste 53.000 de copii au un părinte plecat peste hotare, iar peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecaţi.  Practic, prin eliminarea vacanţei, peste 65.000 de copii nu îşi vor mai vedea părinţii de Paşti în 2024”, se mai arată în comunicat.

Studenţii cer remedierea situaţiei, iar în caz contrar solicită premierului Nicolae Ciucă demiterea ministrului Educaţiei.

Potrivit ordinului de ministru, în anul şcolar 2023 – 2024, vacanţa de primăvară este programată în perioada 13 – 21 aprilie 2024, în condiţiile în care Paştele ortodox este în 5 mai, iar cel catolic în 31 martie, potrivit psnews.ro.