Lovitură grea pentru românii cu creditele în lei! BNR a majorat dobânda de politică monetară peste estimările analiştilor financiari

Lovitură grea pentru românii cu creditele în lei! Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75%  pe an, precum şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an.

De asemenea, BNR a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, începând cu data de 7 iulie.

Conducerea Băncii Naţionale a mai decis păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii pe piaţa monetară şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politică monetară.

Mişcarea băncii centrale nu a fost anticipată de analişti, unii văzând posibilă o creştere a dobânzii-cheie cu un pas de cel mult 0,75 puncte procentuale, de la 3,75% până la 4,5%, având în vedere nivelul ridicat al inflaţiei.

Cea mai recentă majorare a dobânzii de politică monetară a fost operată de BNR în luna mai, de la 3% la 3,75%. Din luna februarie 2022, BNR a mărit cadenţa şi a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,5%, iar ulterior a operat o nouă majorare, de la 2,5% la 3% în aprilie, pentru ca din luna mai să mărească iar pasul şi să urce dobânda cu 0,75 puncte procentuale, la 3,75%.

Anterior, la precedentele trei şedinţe de politică monetară (2 şedinte din 2021 şi 1 şedinţă din 2022) BNR a mizat pe paşi mici optând pentru majorări de dobândă cu 0,25 puncte procentuale de fiecare dată, relatează psnews.ro.