Lucile Randon, care și-a asumat numele de sora André când a devenit călugăriță în 1944, a murit în somn în azilul de bătrâni din Toulon, locul unde stătea. Născută în 1904 în sudul Franței, a trăit două războaie mondiale și și-a dedicat o mare parte din viață catolicismului. „Numai bunul Dumnezeu știe” secretul longevității, a spus ea reporterilor, potrivit BBC.
Născută când Turul Franței fusese organizat o singură dată, sora André a văzut și 27 de șefi de stat francezi. Un purtător de cuvânt de la azilul de bătrâni, David Tavella, a împărtășit marți, 17 ianuarie, vestea morții ei reporterilor.
„Există o mare tristețe, dar… a fost dorința ei să se alăture fratelui ei iubit. Pentru ea, este o eliberare”, a spus domnul Tavella.
În 2021, a devenit cea mai în vârstă persoană care s-a vindecat de Covid-19
Se spunea că sora André are o relație strânsă cu frații ei. Ea le-a spus odată reporterilor că una dintre cele mai frumoase amintiri ale ei a fost întoarcerea lor în siguranță de la luptele de la sfârșitul Primului Război Mondial. „A fost ceva rar. În familii erau de obicei doi morți și nu doi în viață”, a povestit ea.
„Oamenii spun că munca ucide, pentru mine munca m-a ținut în viață, am continuat să lucrez până la 108 ani”, a spus sora André într-un interviu acordar în luna aprilie a anului trecut.
În timpul aceluiași interviu, ea a spus că i-ar fi mai bine în Rai, dar a continuat să se bucure de plăcerile pământești precum să mănânce ciocolată și să bea un pahar de vin în fiecare zi. Ea era cea mai în vârstă persoane din Europa de ceva vreme, dar a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în aprilie anul trecut ca cea mai în vârstă persoană din lume, după moartea lui Kane Tanaka, o japoneză care a trăit până la vârsta de 119 ani.
Nu a fost prima oară când femeia a intrat în Cartea Recordurilor. În 2021, a devenit cea mai în vârstă persoană care s-a vindecat de Covid-19. Sora André s-a născut într-o familie protestantă, dar s-a convertit ulterior la catolicism, înainte de a fi botezată când avea 26 de ani.
Ambiționată de dorința ei de „a merge mai departe”, ea s-a alăturat unui grup de călugărițe cunoscut sub numele de Fiicele Carității la aproximativ 15 ani după decizia ei de a se alătura Bisericii Catolice. A fost repartizată la un spital din Vichy, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale profesionale, aproximativ 31 de ani.
Într-unul dintre ultimele ei interviuri, ea le-a spus reporterilor: „Oamenii ar trebui să se ajute unii pe alții și să se iubească în loc să se urască. Dacă am împărtăși toate acestea, lucrurile ar fi mult mai bune”, scrie observatornews.ro.