Măsurile utile pe care le pot implementa firmele ca să își determine angajații să dea un randament sporit

Când vine vorba de productivitatea din cadrul unui business, motivarea angajaților este un factor important. Astfel, ca să se asigure că salariații lor dau randament maxim, antreprenorii pot implementa câteva măsuri cu ajutorul cărora să îi determine să fie cât mai eficienți. Drept urmare, în funcție de obiectivele și de strategiile fiecărei afaceri, iată o parte dintre soluțiile la care pot apela.   

Beneficii extrasalariale pentru angajați

Primul pas pe care îl pot face firmele și companiile este să le ofere beneficii suplimentare angajaților. În cazul de față, avantajele pot varia în funcție de bugetul și de strategia fiecărui business. De exemplu, pe lângă zile libere legale, unii angajatori pot să le ofere salariaților zile adiționale de concediu, ca să își reîncarce bateriile, mai ales după perioade în care proiectele au venit unul după altul, iar volumul de muncă a fost unul considerabil. Pe de altă parte, un alt beneficiu extrasalarial sunt tichetele de masă. O astfel de decizie ajută ambele părți. În primul rând personalul, fiindcă are asigurată masa de prânz, dar și pe angajator, din punct de vedere fiscal, cu privire la impozitarea bonurilor de masa

De asemenea, pe lângă avantajele de mai sus, businessurile mai pot lua în calcul să ofere vouchere de vacanță, carduri cadou sau tichete culturale. 

Investiții în pregătirea profesională a personalului

De asemenea, nivelul de competență al angajaților reprezintă un alt factor important care are un impact direct asupra nivelului de eficiență. De aceea, companiile trebuie să investească frecvent în acest proces. Mai precis, în funcție de poziția fiecărui salariat, acesta poate participa la workshopuri, traininguri interne și să facă cursuri de specializare profesională, astfel încât să deprindă cât mai multe cunoștințe și să fie la curent cu ultimele tehnologii de pe piață. În acest mod, subordonații vor avea posibilitatea să avanseze în carieră, deci să obțină un salariu motivant datorită noii pregătiri profesionale. Pe de altă parte, ca să dea un randament crescut, personalul poate fi scutit de anumite sarcini repetitive, care îi consumă timp prețios. 

Recunoașterea meritelor și aprecierea față de angajați

Pe lângă beneficii extrasalariale, nivelul de motivație poate fi crescut și cu ajutorul unui feedback pozitiv, adică prin recunoașterea meritelor. Asta pentru că atunci când o persoană se simte neapreciată la locul de muncă, iar meritele nu îi sunt recunoscute, e puțin probabil să dea un randament crescut, ba dimpotrivă, poate să își neglijeze task-urile și să fie indolent. De aceea, este foarte important, indiferent de ierarhia unei firme, ca persoanele aflate la conducere să le mulțumească subalternilor pentru munca depusă. Acest lucru se poate exprima fie verbal, în public, fie în scris, sub forma unui mesaj personalizat. 

Un program de lucru care asigură flexibilitate 

Când vine vorba de viața personală, fiecare angajat are priorități diferite și își gestionează timpul în felul său. La fel și când vine vorba de muncă, fiecare persoană dă randamentul maxim atunci când lucrează după propriul său program. În timp ce unele persoane aleg să muncească încă de la prima oră, altele preferă să mai doarmă, ca să fie în formă maximă la prânz sau seara. De aceea, oricine are propriul ritm în care își desfășoară activitatea profesională. Ca atare, businessurile pot încuraja telemunca sau programul de lucru hibrid, ori să renunțe definitiv la sediu, astfel încât angajații să muncească exclusiv de acasă. 

Așadar, acestea sunt doar o parte dintre măsurile pe care le pot implementa companiile ca să își încurajeze angajații să dea randament maxim și să își sporească productivitatea. Totuși, fiecare decizie de acest gen trebuie luată astfel încât să existe un scop comun, de pe urma căruia să beneficieze ambele părți, iar obiectivele de business să fie atinse. 

 

Sursă foto: Shutterstock.com