Matriosca liberala

Matrioșca liberală de stânga

Matrioșca liberală de stânga

Cum o dai, cum n-o dai, ca un fel de hopa Mitica, PSD și PNL joacă din nou și din nou un fel de Popa Prostu, la care, invariabil, pierdem noi, cetățenii.

Dacă vă uitați puțin înapoi, cu maxim 31 de ani în spate, veți vedea aceeași rotație ca pe vremuri a cadrelor, ba liberalii, ba pesediștii fiind în postura de a guverna sau de a face opoziție și de a-și inversa rolurile în ciclul electoral următor.

Practic rațiunea lor de a fi nu e în niciun caz vreo doctrină de stânga sau de dreapta sau cumva ceva de bine pentru popor. În niciun caz.

Rațiunea lor e fix existența celuilalt, pe care opozantul sau guvernantul de serviciu nu face altceva decât să îl calce în picioare și să arate cât de rău, de corupt și de nepriceput este.

Asta a fost până acum în fiecare ciclu politic, chiar dacă au mai luat câteodată în barca guvernamentală câte un partid balama, ba o soluție imorală cum a fost PUR-ul lui Voiculescu, soluția națională unepersită a generalului Oprea, sau Uniunea maghiară.

Și întotdeauna bătaia dintre ei era cum să arate că cel din opoziție e mai bun, are soluții mai aplicabile și poate duce electoratul de nas cu promisiuni cât mai colorate.

Iată că de data asta, cum necum, parcă am privi un set de păpuși Matrioșca în față, scoți pe rând câte una, dai de alta și tot așa, fără număr.

E prima oară când nici unul, nici celalalt, n-au chef de guvernare. Unii au obosit, ceilalți n-ar vrea să se prăfuiască cu munca ministerială și să își ia binemeritata porție de erodare electorală.

Fiecare ar vrea sa fie în opoziție, dar totuși cașcavalul care e deja ambalat frumos în miliardele de EURO de la UE le face cu ochiul și fiecare ar vrea să se înfrupte din el.

Așa încât, n-ar fi de mirare o reconciliere politică de ochii lumii, de dragul interesului național, de sanchiul facturilor exagerate la energie, sau de pandemie.

Au mai făcut-o și în trecut de vreo 3 ori, din care două ture le-au făcut fix la lumina zilei. Vom vedea asta sperăm că în curând, când spirala de pe plaja Mării Negre îl va fi amețit suficient de cap pe desemnatul Dacian Cioloș, dar nu excludem, că așa e frumos, ca marea coaliție de dreapta să se refacă în jurul echipei câștigătoare, cea în care marele câștig al lui Florin Cîțu ar fi că ar scăpa de pălăria de premier.

Până atunci, molahii politicii sucevene Flutur și Stan își vor mai căra pumni și picioare prin presă, ca să dea bine la oastea fiecăruia dintre noi.

Matriosca liberala

Redacția ZDB: Shakal o’Nil