Nicolae Ciucă: „Creșterea TVA este o opțiune exclusă, pentru că ar putea afecta inflația și economia”

Nicolae Ciucă a declarat că în cadrul discuțiilor pe care le-a avut luni cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, nu s-a luat în considerare creșterea TVA, deoarece „orice creștere de un punct procentual a TVA poate conduce la o creștere a inflației cu 0,5% și la o scădere a economiei cu 0,1%”. Președintele PNL a mai menționat că voucherele de vacanță vor rămâne valabile pentru anumite niveluri de salarizare. „Nu sunt sigur dacă s-a mai discutat despre aceasta. Este o chestiune care trebuie detaliată din punct de vedere tehnic”, a adăugat Ciucă în ceea ce privește posibilitatea de a impune taxe suplimentare băncilor.

„Nu am discutat cu Marcel Boloş astăzi. Ieri când am discutat era această opţiune de a nu creşte TVA”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat marţi la Parlament despre faptul că ministrul de Finanţe Marcel Boloş a spus că nu va creşte TVA, în planul cunoile măsuri fiscale.

Chestionat dacă o creştere a TVA ar aduce dezechilibre, liderul PNL a răspuns: „Creşterea TVA este o măsură care trebuie privită, nu doar din perspectiva colectărilor de fonduri la buget, ci din perspectiva efectelor pe care le poate produce în economie şi am înţeles că orice punct de TVA duce la creşterea cu 0,5% a inflaţiei şi o scădere cu 0,1% a economiei”.

„Ca atare, trebuie văzut şi ei sunt specialiştii care trebuie să ne spună care dintre măsuri este cea mai potrivită pentru noi. Un lucru este cert, după datele publicate de instituţiile de statistică şi din România şi cele Europene, rezultă clar că România are un echilibru economic, şi-a menţinut o creştere, a menţinut investiţiile şi au crescut investiţiile şi pe semestrul 1. S-a reuşit o scădere a deficitului de balanţă comercială. Ca atare, măsurile fiscale pe care le luăm trebuie să fie de o aşa natură încât să protejăm acest trend de stabilitate economică, să protejăm mediul de afacaeri, să protejăm investiţiile”, a completat Ciucă.

El a mai precizat că a a avut, marţi dimineaţă, o întâlnire cu un specialist în economie care i-a transmis că actuala situaţie economică este datorată faptului că Guvernul a reuşit să absoardă mai mulţi bani, anul trecut, din investiţii străine directe.

„Am avut o întâlnire cu un specialist în economie şi s-a exprimat foarte clar că, actuala situaţie se datorează faptului că anul trecut am reuşit să absorbim foarte mulţi bani din investiţii străine directe. A fost, de asemenea, un vârf de absorbţie al fondurilor europene, iată că, şi şansa pentru economia românească nu este alta decât acest trend de continuare a absorbţiei de fonduri europene şi investiţii”, a explicat liderul PNL, conform news.ro.

Ciucă: Discuţiile politice au mers către direcţia menţinerii voucherelor de vacanţă pe anumite niveluri de salarizare

Despre voucherele de vacanţă, Nicolae Ciucă a explicat că în discuţiile politice pe care le-a avut a fost agreată menţinerea acestora pe anumite niveluri de salarizare.

„Discuţiile pe care le-am avut la nivel politic au mers către direcţia menţinerii voucherelor de vacanţă pe anumite niveluri de salarizare”, a declarat Ciucă, întrebat dacă voucherele de vacanţă ar putea să nu mai fie acordate de anul viitor.

Liderul PNL, despre supraimpozitarea băncilor: Nu ştiu dacă a rămas în discuţie

Referitor la supraimozpitarea băncilor, preşedintele liberalilor Nicolae Ciucă a precizat că nu ştie dacă a rămas în discuţie acest lucru, fiind „o chestiune care trebuia clarificată tehnic”.

Acesta a adăugat că săptămâna viitoare trebuie ca liderii coaliţiei să vină cu o decizie finală, asumată printr-o ordonanţă de urgenţă care să poată fi depusă în Parlament.

„Săptămâna viitoare trebuie să fim cu decizia finală, aprobată, discutată şi asumată, astfel încât să poată să fie depusă în Parlament”, a mai afirmat Ciucă, chestionat când va fi finalizată ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale, potrivit psnews.ro.