O nouă investigaţie modernă, accesibilă în cadrul Spitalului Județean Suceava

Scintigrafia cu difosfonati este o metodă noninvazivă, inclusă în algoritmul de screening şi diagnosticare al Amiloidozei cu transtiretina. Acest tip de investigaţie se regăseşte în portofoliul de investigaţii disponibile din cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

Amiloidoza este o boală sistemică rară, care apare atunci când organismul nu poate descompune proteinele amiloide rezultând în depunerea acestora la nivelul ţesuturilor şi organelor. Afectează diverse părţi ale corpului şi poate apărea ca o consecinţă normală a procesului de îmbătrânire, secundar unei patologii sau ca rezultat al unei mutaţii genetice ce generează anomalii în metabolismul proteic. Amiloidoza ereditară, care afectează de obicei sistemul nervos, inima şi rinichii, apare cel mai des atunci când ficatul secretă o proteină anormală numită transtiretină. Este o boală progresivă, debilitantă şi în ultimă instanţă fatală. Tratamentul specific este costisitor şi pentru a putea fi administrat şi, totodată, decontat de Casă Naţională de Sănătate este necesară parcurgerea unor etape de diagnostic, printre care este inclusă şi scintigrafia cu difosfonati sau tetrofosmin.

Recent, în Laboratorul de Medicină Nucleară al SJUSV în cadrul Centrului de diagnosticare şi tratament al Amiloidozei coordonat de dr. Neagu Daniela, medic primar neurolog, împreună cu dr. Rusu Ramona, medic primar cardiolog, a fost investigat un caz de amiloidoză ereditară prin scintigrafie cu Tc99m-difosfonat. Fixarea radiofarmaceuticului în aria de proiecţie cardiacă (scintigrafia corp întreg) similară fixării costale sau peste fixarea costală este diagnosticată pentru acest tip de patologie. Pentru reducerea rezultatelor scintigrafice fals pozitive, se poate efectua suplimentar achiziţie SPECT/CT. Astfel se diferenţiază dacă fixarea este la nivel miocardic, circulant sau extracardiac.

Colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava este format din dr. Gutu Mihai, medic primar Medicină Nucleară, dr. Gutu Mihaela, medic specialist Medicină Nucleară, și asistenţi principali Florea Ramona Ioana Oanea, Murariu Loredana și Iletchi Florentina.