5 idei pentru amenajarea spațiului exterior

Fie că vreți să faceți un grătar în curte sau să savurați cafeaua de dimineață pe terasă, poate fi dificil să vă potriviți toate dorințele și nevoile de exterior într-o curte mică. Dar, indiferent de mărimea curții, terasei sau balconului, este ușor să creați o oază în aer liber, perfectă pentru a petrece timp cu prietenii și familia. Începeți prin a face o listă de priorități pentru acest spațiu, apoi găsiți modalități de a-l personaliza pentru stilul propriu de viață.

Verdele la putere

A avea spațiu pentru a crește plante poate fi dificil într-o curte mică. Utilizați fiecare centimetru de spațiu din spatele curții, prin instalarea de cutii de plantare verticale. Atașați-le în spatele casei sau la anumite modele de gard care vă permit să faceți acest lucru, apoi cultivați flori, verdeață sau plante de sezon. Această opțiune nu necesită o întreținere deosebită și economisește spațiu. În plus, gândiți-vă la varianta unor porti metalice, pentru un aspect și mai plăcut al curții.

Împărțire zonală

Gândiți-vă la modul în care sunt organizate casa și curtea și decideți cum să împărțiți spațiul pentru a se potrivi cel mai bine nevoilor familiei. Apoi, creați zone diferite în curte. Aici, o zonă de joacă într-un loc sigur previne accidentele (și durerile de cap), iar zonele de ședere împiedică terasa să pară dezordonată. 

Lumină prin culoare

Doar pentru că aveți o curte mică, nu înseamnă că nu o puteți decora. Piesele de decor funcționale, cum ar fi seturile de mobilier de terasă, covoarele de exterior și ghivecele colorate, vă vor ajuta să creați o zonă de exterior primitoare și confortabilă, indiferent cât de mică este. Și nu uitați de umbră! O umbrelă de exterior este necesară în zilele toride.

Mobilier multifuncțional

La fel cum camerele mici dintr-o casă au nevoie de mobilier care să fie util, curțile mici au nevoie de bănci, scaune și mese cu dublă utilizare. Mobilierul de exterior este o modalitate economică de a reîmprospăta o terasă sau grădină. Găsiți scaune cu spațiu de depozitare ascuns pentru a păstra pernele și pledurile sau o masă extensibilă, pentru întâlniri mai mari.

Creați o zonă de relaxare

Poate exista o grabă de a acorda aceeași importanță tuturor elementelor dintr-un peisaj – dar nu așa funcționează designul. Gândiți-vă, spre exemplu, la sufragerie. De obicei, există o piesă centrală de mobilier sau o operă de artă care servește ca punct central al camerei, cu piese mai mici care o susțin. Acest principiu este valabil și în cazul amenajării peisagistice. Creați mai întâi o zonă de relaxare, un pat de flori sau o zonă de grătar, apoi completați cu plante în ghiveci sau elemente de decor funcționale.

Dacă spațiul exterior nu are o suprafață prea mare, s-ar putea să vi se pară că amenajarea lui este imposibil de realizat – dar cu puțină gândire creativă și ținând cont de regulile de design, puteți profita la maximum de curtea pe care o aveți.

 

Sursă foto: Unsplash