Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, până pe 7 noiembrie, la Câmpulung Moldovenesc

Municipiul Câmpulung Moldovenesc găzduiește, zilele acestea, Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (IOAA – Jr. România), ce se desfășoară la Colegiul Silvic „Bucovina”. Astfel, echipe din zece țări de pe toate continentele se luptă pentru medalia de aur. Potrivit organizatorilor, fiecare echipă concurentă este formată din maxim cinci elevi, cu vârste de până la 15 ani, iar juriul este format din oameni de știință care vor fi evaluatori ai probelor olimpiadei internaționale.

Trebuie precizat că Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori este organizată de către Ministerul Educației, Primăria Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, probele acesteia desfășurându-se între 31 octombrie și 7 noiembrie.

Menționăm că Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanțe ridicate din întreaga lume. Înființată în Thailanda în 2007, a fost inițiat de cinci țări, inclusiv Thailanda, Indonezia, Iran, China și Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internațional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomia în viitor printre tinerii cărturari. În anul 2014 Romania a organizat la Suceava a 8-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizica la care au participat 44 de echipe din 37 de țări. Organizatorii IOAA-2014 au fost Ministerul Educației Naționale, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, ISJ Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava.