Până la ce vârstă poţi să conduci o maşină în România

În România se emit, anual, peste un milion de permise de conducere, multe dintre acestea fiind obţinute de persoane ajunse în etate şi care sunt obligate, măcar teoretic, să-şi schimbe mai des permisul de conducere.

În principiu, în România se emit, anual, în jur de un milion de permise de conducere. Vorbim aici atât despre persoane care obţin pentru prima dată în viaţă un permis de conducere, cât şi de persoane care îşi înnoiesc permisul de conducere.

Obţinerea unui permis de conducere a devenit o afacere relativ costisitoare, care necesită timp şi bani. Există însă şi multe semne de întrebare, iar acestea sunt îndreptate mai ales către persoanele în vârstă sau care au probleme de sănătate atât de grave încât poate nu ar mai fi indicat să li se permită să conducă o maşină.

Codul Rutier nu menţionează până la ce vârstă poţi să conduci

Legislaţia în vigoare din România, respectiv Codul Rutier, nu prezintă o vârstă anume până la care o persoană poate să conducă o maşină. Pot conduce o maşină inclusiv persoane care au depăşit vârsta de 80 de ani. Totuşi, există anumite condiţii care trebuie respecte, iar persoanele în vârstă sunt obligate să-şi înnoiască mai des permisul de conducere, tocmai pentru a efectua anumite verificări care să ateste disponibilitatea de a conduce o maşină.

Cele mai multe probleme legate de prezenţa persoanelor în vârstă la volan sunt legate de eventualele probleme pe care acestea le-ar putea avea cu vederea, cu inima, cu viteza de reacţie sau cu atenţia distributivă.

Boli care te împiedică să obţii permisul de conducere 

Există numeroase boli care, în mod normal, te împiedică să obţii permisul de conducere. Cele mai multe dintre ele au legătură cu vederea sau cu auzul, dar eventualii şoferi şi-ar putea pierde dreptul de a obţine permisul de conducere şi dacă au un anumit handicap locomotor sau afecţiuni vasculare.

De asemenea, sunt în pericol să rateze ocazia de a obţine un permis de conducere şi cei care au diabet zaharat, afecţiuni neurologice, epilepsie, tulburări mintale, etc, relatează observatornews.ro.