Parlamentarii AUR de Suceava, către premierul Ciucă: „Autoritățile se ceartă, dar DN 17B rămâne blocat. Elevii din zona dornelor nu pot ajunge la deschiderea anului scolar. Solicităm, de îndată, demiterea persoanelor vinovate”

Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă prin intermediul căria i-au solicitat să demită, de îndată, persoanele vinovate pentru blocajul de pe DN 17B, dintre Crucea și Broșteni. Aceștia au subliniat că autoritățile se ceartă dar DN 17B rămâne blocat. Elevii din zona dornelor nu pot ajunge la deschiderea anului scolar.

Parlamentarii suceveni i-au transmis premierului că problemele cu privire la căderile de pe versant pe DN 17B, în raza județul Suceava, care leagă Vatra Dornei de Broșteni, pe raza localității Holda, au reapărut acum câteva zile și au dus la închiderea drumului.

„În comunicatul DRDP Iasi din 26.08.2022 se precizează: «În atenția celor ce tranzitează DN 17B de la Poiana Teiului spre Vatra Dornei, prin Broșteni!  La km 44+200, Holda, traficul este închis din cauza căderii masive de pietre de pe versant care  au blocat drumul».

Traficul rutier între Crucea și Broșteni, judetul Suceava este așadar închis pe DN 17B. Este vorba chiar de versantul la care a făcut lucrări de stabilizare firma Geiger Transilvania, încheiate în luna decembrie 2021.

Astfel, administratorii drumurilor publice prevăzuţi la art. 21 şi 22 din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997/R privind regimul drumurilor, cu acordul poliţiei rutiere, pot aproba închiderea sau instituirea restricţiilor de circulaţie, pe sectoare de drum determinate şi pe timp limitat, în vederea executării de lucrări autorizate conform prevederilor legale.

Pe suceveni nu îi interesează dacă administrator al drumului este Ministerul Transporturilor sau Consiliul Județean Suceava, nu îi interesează dacă executantul lucrărilor este vinovat sau beneficiarul nu și-a făcut treaba dar îi interesează să își ducă copii la școală să se poată deplasa la locul de muncă și să-și rezolve treburile zilnice. De asemenea, este compromis și turismul în Bucovina. Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava nu a apărut în zonă semn că problema nu este pe lista lui de priorități.

Sâmbătă, 3 septembrie, a avut loc o nouă ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență dedicată soluționării problemei traficului restricționat pe  drumul național DN17B între km400+100 și km400+150.Prefectul Alexandru Moldovan acuză DRDP Iasi de inactivitate, de lipsă de asumare și chiar de necunoașterea legislației precizînd că administratorul drumului nu a creat condițiile pentru redeschiderea rapidă a circulației.

În replică, DRDP Suceava îl acuză de dezinformare pe prefectul Alexandru Moldovan cu privire la demersurile pentru redeschiderea DN 17B și precizează că «nu poate dispune cu de la sine putere reluarea lucrărilor și a circulației, atât timp cât este în vigoare un proces verbal de constatare care recomandă închiderea sectorului de drum afectat».

Dincolo de conflictul dintre autoritățile statului, cetățenii care trec prin zonă consumă timp, nervi și bani și suferă pentru că nu se pot deplasa la serviciu sau la școală decât ocolind cca. 100 de kilometri. Pentru agenții economici care dețin afaceri în zonă, apar costuri suplimentare în această perioadă în care criza din energie provoacă deja dificultăți majore. Turiștii evită zona de mai bine de 10 zile.

Domnule Prim- Ministru, solicităm implicarea dumneavoastră personală în deblocarea situației pentru că, pe cetățeanul de rând nu îl interesează dacă vina aparține autorităților naționale sau autorităților locale ci îl interesează ca problema să fie rezolvată și să poată circula pe drumul public. Autoritățile se ceartă dar DN 17B rămâne blocat. Elevii din zona dornelor nu pot ajunge la deschiderea anului scolar, sucevenii nu pot ajunge la muncă iar activitatea economică în zonă este “înghețată”. 

Solicităm trimiterea corpului de control al Primului Ministru pentru a verifica calitatea lucrărilor de stabilizare făcute de firma Geiger Transilvania, încheiate în luna decembrie 2021 și legalitatea plăților din bani publici pentru această lucrare neconformă.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare: 

Care sunt persoanele vinovate pe care le-ați demis în urma blocării DN 17B timp de 10 zile. Ce măsuri ați luat pentru deblocarea DN 17 B care leagă Vatra Dornei de Broșteni. La ce data veți trimite corpul de control al Primului Ministru?”, se arată în textul interpelării.