Parlamentarii AUR de Suceava i-au solicitat premierului să crească salariul minim și pensia minimă în raport cu valoarea coșului minim de consum

Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul căria i-au solicitat să coreleze salariile și pensiilor românilor în raport cu valoarea coșului minim de consum.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu formând dosarul 18454/2022 cu privire la corelarea salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată cu coșul minim de consum pentru un trai decent și referitor la actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.

În Planul Național de Redresare și Reziliență( PNRR) este stabilit un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculate pentru bunuri și servicii, la prețuri reale.

Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.

Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.

 Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 si L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000 care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.

Acceptăm ca propunerile noastre legislative să devină inițiativa dumneavoastră, domnule Prim-Ministru, dacă nu puteți trece peste faptul că partidul AUR este conectat la traiul de zi cu zi al românilor dar, vă rugăm, scoateți românii din sărăcie!

 Prețul bunurilor și serviciilor a crescut enorm.

Rata inflației pentru luna august 2022 a fost stabilită la 15,3%.

O indexare a tuturor pensiilor cu 10% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum pentru că îî menține sub pragul sărăciei. In aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum.

 Indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflației. Uniunea Europeană impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă ”pragul sărăciei”.

Potrivit raportului Institutului de Cercetare a Calității Vieții și Syndex România din luna septembrie 2022, coșul minim de consum pentru un trai decent este de 3.275 lei pentru o persoană adultă. Precizăm că acceptăm și un calcul făcut de către Institutul Național de Statistică dar care să fie în conformitate cu anexa 1 din OUG 217/2000 și de asemenea să fiți de acord cu precizările Avocatului Poporului cu privire la standardele de cost pentru serviciile sociale.

Se impune, în mod firesc, ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană privind calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene. Asa cum a fost  convinsă Uniunea Europeană să suporte indemnizațiile privind trecerea românilor prin pandemiei tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie. 

 Pentru ca acest lucru să se întîmple trebuie să faceți 2 lucruri:

  1. Institutul Național de Statistică să calculeze, de îndată, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, actualizat conform OUG 217/2000.
  2. Să corelați salariul minim și pensia minimă cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent conform raportului Avocatului Poporului.

Cosul minim de consum reprezintă ”pragul sărăciei” ori dacă măsurile pe care le luați, domnule prim-ministru, nu au ca obiectiv scoaterea românilor din sărăcie denotă șubrezenia cu care vă urmați crezul de a conduce Guvernul României.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare în două puncte:

Care este data la care  pensionarii vor avea ca pensie minima valoarea  cosului minim de consum pentru un trai decent? Care este data la care românii vor avea ca salariul minim valoarea coșului minim de consum?”, se arată în textul interpelării.