Parlamentarii AUR Suceava îi solicită premierului să trimită o echipă de specialiști patrioți să negocieze pentru România aderarea la Schengen

Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul căria i-au solicitat să trimită o echipă de specialiști patrioți să negocieze pentru România aderarea la Schengen, cu punerea pe agendă a adevăratei probleme care face ca românii să fie considerați cetățeni de rang doi ai Uniunii Europene.

Parlamentarii suceveni au subliniat că, în urmă cu o lună, eurodeputații au votat, pentru a patra oară, ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen. Nu este primul vot de acest fel, de exemplu, tema a mai fost discutată și aprobată prin rezoluția din 2018, prin rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și prin raportul din 2021 privind funcționarea spațiului de călătorie fără frontiere.

„Votul este prezentat ca o mare victorie dar in realitate trebuia sa fim acceptați, de drept, în 2007, în momentul aderării țării noastre la UE. Dacă suntem în anul 2022 și constatăm că votul din 2018 nu a fost pus în practică înseamnă că este o manipulare menită să distragă atenția de la facturile românilor.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. În total spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și patru din afara acesteia (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Principalele beneficii ale aderării la spaţiul Schengen sunt eliminarea controalelor la frontiere şi reducerea considerabilă a timpilor de aşteptare, atât pentru cei care călătoresc individual, cît şi pentru transportatori. O situație specială este transportul maritim unde fiind volumele foarte mari sunt și foarte mulți bani la mijloc. Timpii de așteptare mici în Portul Constanța ar face ca România să fie aleasă prioritar în deciziile privind schimburile comerciale cu Uniunea Europeană iar porturile olandeze ar putea să nu mai fie prima opțiune pentru aceste trasee comerciale.

Domnule Prim-ministru, fiți bărbat politic și spuneți public motivul real pentru care Olanda se opune aderării României la Spațiul Schengen și trimiteți la Bruxelles o echipă de specialiști patrioți care să negocieze pentru România inclusiv facilitățile acordate Olandei de Uniunea Europeană.

Față de această situație vă rugăm să răspundeți la următoarea interpelare:

 Când veți spune adevărul cu privire la opoziția Olandei privind aderarea la Schengen? Care este data la care veți trimite o echipă de specialiști patrioți să negocieze pentru România aderarea la Schengen cu punerea pe agendă a adevăratei probleme care face ca România să nu beneficieze de aceste facilități?”, i-au transmis parlamentarii suceveni premierului.