Parlamentul European a decis ziua votului pentru aderarea României la Spațiul Schengen: Calendarul procedurilor

O rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi supusă la votul în Parlamentul European în sesiunea 17-20 octombrie. Conform oficialilor europeni, votul decisiv legat de aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen a fost programat marți, 18 octombrie, relatează ziare.com.

Eurodeputații vor evalua marți normele privind controalele temporare la frontieră în spațiul Schengen și vor adopta o rezoluție referitoare la aderarea României și Bulgariei. Înainte de vot, în dezbatere vor interveni Consiliul Europei și Comisia Europeană, pe chestiuni legate de controale la frontierele interne în spațiul Schengen, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE.

În aprilie 2022, Curtea a decis o perioadă de până la șase luni pentru efectuarea controalelor la frontieră din cauza unor amenințări grave, ce poate fi prelungită numai dacă apare o nouă amenințare, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen.

Se așteaptă ca eurodeputații să solicite autorităților statelor membre să respecte normele actuale de liberă circulație în spațiul Schengen, care reprezintă pentru mulți una dintre principalele realizări ale UE.

Marți la prânz, plenul va vota o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și României la Schengen, în urma dezbaterii în plen din 5 octombrie.

Majoritatea eurodeputaților au îndemnat statele membre să recunoască faptul că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile Schengen și că ar trebui admise în spațiul de liberă circulație cât mai curând posibil.

De notat că rezoluția adoptată de Parlamentul European nu are efect legislativ iar guvernele statelor UE ar urma să voteze în decembrie, la Consiliul JAI, dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen.

Articolul integral AICI.