Permisul auto va putea fi obținut mult mai rapid. Codul rutier 2023, la un pas de noi modificări

Conform unui proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, Codul rutier 2023 se va modifica. Astfel, permisul auto va putea fi obținut mult mai rapid.

Mai exact, proiectul de lege propune modificarea condițiilor actuale din Codul rutier privind obținerea permisului de conducere.

Inițiatorii acestei propuneri legislative spun că aceasta are mai multe scopuri, respectiv eliminarea timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere, creșterea responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic sau oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.

Practic, obținerea permisului auto se va putea face mult mai repede, mai ales că:

  •  școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare.
  •  proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută în orice autoritate competentă din România, nu doar în locația de domiciliu sau reședință, așa cum este stabilit în prezent de Codul rutier.

Însă proba practică și eliberarea permisului se vor putea face doar în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului, scrie a3.ro.

  • Candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi

Conform noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică. Astfel, aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice și vor putea face pregătirea practică ulterior, înainte de a susține proba practică.

Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege cu noile modificări pentru Codul Rutier 2023 poate fi consultat AICI