PNL nu vrea niciun minister de la UDMR și nici scoaterea maghiarilor de la guvernare. Ionuț Stroe: „Poate fi o tactică a lor de negociere”

PNL nu-și dorește Ministerul Mediului de la UDMR și nici vreun alt portofoliu deținut de maghiari în Guvern, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, la Digi24. Liberalul i-a răspuns, astfel, deputatului  UDMR, Csoma Botond, care amenințase că vor ieși de la guvernare dacă vor pierde la rotativă ministerele pe care le dețin. Ionuț Stroe a fost de părere că declarațiile publice ale membrilor UDMR sunt, în realitate, doar tehnici de negociere.

„Pornim de la o teză falsă. PNL nu-și dorește a lua UDMR-ului această poziție. Noi am spus-o foarte clar, ne dorim continuitate în ceea ce privește guvernarea, în actuala ecuație politică și coaliție. Pe cale de consecință, ne dorim UDMR alături și vă spun sincer că sub nicio formă și pe nicio cale nu li s-a cerut să cedeze vreun portofoliu.

Obiectivul tuturor, atenție, al tuturor partidelor din această coaliție, ar trebui să fie guvernarea și stabilitatea țării în acest moment, nu cramponarea de anumite funcții sau păstrarea cu orice preț prin lansarea unor mesaje, gen celui pe care l-a făcut domnul Botod aseară (luni – n.r.).

Eu nu am detalii apropo de ce spunea dânsul, cu retragerea de la guvernare. Nu știu să fi avut loc negocieri sau domnia să fi participat, și bine ar fi să lămurească chestiunea aceasta, la vreo negociere, dar sincer vă spun, este o opinie personală, eu mă gândesc că poate fi și o tactică a UDMR-ului în pregătirea unor viitoare negocieri, o tactică pe care o aplică de acum pentru a-i permite menținerea acestor patru portofolii. Dar, repet foarte clar, nu au existat astfel de discuții în structurile de conducere ale PNL și nici în cadrul coaliției și evident că nu înțelegem de ce se încearcă crearea acestei teme și a a cestei false tensiuni în cadrul coaliției”, a precizat Ionuț Stroe.

PNL și PSD vor asigura continuitatea guvernării și fără UDMR

Purtătorul de cuvânt al liberalilor a adăugat, de asemenea, că PNL și PSD vor asigura continuitatea guvernării, în cazul în care UDMR decide să se retragă, însă a subliniat că ar fi de dorit o continuare „în actuala formulă politică”.

„UDMR-ul, dacă decide în acest sens, în mod evident că vom încerca să asigurăm continuitatea acestei guvernări și dacă e să revenim la momentul în care s-a realizat această construcție politică, stabilitatea a fost motivul pentru care am reușit să facem anumite compromisuri, să dovedim maturitate, să putem conlucra, noi, liberalii, cu PSD, respectiv UDMR la vremea respectivă, pentru că asta este singura ecuație politică care ne poate asigura stabilitate și bineînțeles, o guvernare bună.

Dacă UDMR decide într-un mod sau altul, asta este o chestiune care îi privește în mod direct. Noi am spus-o foarte clar, sub nicio formă și pe nicio cale nu li s-a cerut să iasă sau să cedeze vreun portofoliu și ne-am dori să continuăm în actuala formulă politică. Dacă dânșii decid altceva, asta este o chestiune care îi privește în mod direct.

V-am spus, impresia mea este că, lansate public, nu în interiorul coaliției, chestiuni de genul acesta pot fi și un fel de tactică de a pregăti viitoare negocieri care nu au avut loc, apropo de portofolii și de cum va evolua Guvernul din luna Iunie încolo”, a spus Stroe.

În PNL nu s-a discutat scoaterea UDMR de la guvernare

O altă idee avansată de deputatul UDMR Csoma Botond, potrivit căreia ar fi dispuși să renunțe la ministerele Dezvoltării și Mediului dacă primesc în schimb Agricultura și Energia – a fost respinsă categoric de Ionuț Stroe.

„Eu nu știu de ce UDMR-ul lansează aceste mesaje pentru partenerii de coaliție prin intermediul presei. Nu știu de ce UDMR-ul nu așteaptă momentul negocierilor, așezat la masa coaliției, în ședințele noastre. Nu vă pot răspunde, în mod evident, la o asemenea întrebare, pentru că nu sunt parte din structura de conducerea a coaliției și, mai mult decât atât, este o decizie comună, a tuturor partidelor și dacă există anumite pretenții din partea UDMR-ului, trebuie să le exprime foarte clar, limpede, în interiorul coaliției. Nu folosim presa pentru a ajunge la partenerii de coaliție. Mi se pare nefiresc să transmiți public că vrei nu știu ce minister sau condiționezi prezența ta de obținerea altui minister sau lucruri de genul acesta. Haideți să fim decenți, să fim cumpătați și, bineînțeles, raționali, pentru că obiectivul nostru nu este împărțirea de funcții, cum văd că din păcate UDMR-ul transpune public, ci asigurarea unei guvernări solide și stabile”, a punctat liberalul.

Ionuț Stroe a subliniat, de asemenea, că în PNL nu au existat discuții despre scoaterea UDMR de la guvernare.

„Nu, evident, nu au existat aceste discuții, am spus-o foarte clar, o repet, în structurile de conducere ale PNL, niciodată o asemenea temă nu a fost pe agendă”, a conchis purtătorul de cuvânt al partidului, potrivit psnews.ro.