Prefectul Moldovan, întâlnire la Bilca, după decesul copilașului: „Am solicitat să fie montate camere de supraveghere de-a lungul canalului”

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a fost joi, 11 mai în comuna Bilca pentru a discuta cu primarul comunei, cu reprezentanții operatorului economic, ai poliției, ITM și cei ai ISU ce măsuri pot și trebuie să fie adoptate astfel încât tragedii ca cea petrecută acum o săptămână în urmă, când un băiețel a murit înecat în canalul microhidrocentralei să nu se mai repete.
Acest eveniment tragic de neacceptat nu este singular, din declarațiile edilului comunei, este doar ultimul dintr-un șir de 13 decese petrecute în împrejurări similare de-a lungul anilor cărora, din varii motive, nu li s-a acordat atenția cuvenită la momentul respectiv.
„Nu este datoria mea să cercetez evenimente și să stabilesc vinovății. Dar, în calitate de prefect trebuie să reacționez atunci când un accident repetat se transformă într-o situație de urgență. Situațiile de urgență, cu rare excepții, pot fi prevenite, și toți cei prezenți la această discuție au fost de acord că în cazul de față se pot adopta măsuri preventive.
Pe de o parte, este de datoria agentului economic de a adopta măsuri care să împiedice sau măcar să limiteze pe cât este posibil accesul spre zonele canalelor de aducțiune, semnalizând adecvat și foarte vizibil pericolul la care se expun cei care încalcă interdicțiile. Sunt convins că solicitarea mea de monitorizare video permanentă a acestor canale va fi analizată cu toată seriozitatea de către managementul companiei, care va trebui să prezinte în proxima ședință a CJSU, concret, ce măsuri tehnice va adopta.
Pe de altă parte, vom fi alături de administrația locală, de reprezentanții Inspectoratului Școlar și de cei ai cultelor religioase în campania de informare pe care am propus-o, de conștientizare a copiilor în special, prin care va trebui să explicăm pe înțelesul tuturor pericolele la care se supun în momentul în care intră în zona acestor canale sau a acumulării de apă a microhidrocentralei”, a spus prefectul Alexandru Moldovan.