Prefectul Moldovan, vești bune după videoconferința susținută de premierul Ciucă și miniștrii Bode și Cîmpeanu

Conducerea Instituției Prefectului,  reprezentanții structurilor teritoriale ale MAI, ai Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Şcolar Judeţean au participat marți, 30 august, la sedința de lucru susținută prin videoconferință de către premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Lucian Nicolae Bode și Sorin Cîmpeanu pe tema pregătirii începerii anului şcolar.

În cadrul videoconferinței, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a abordat suplimentarea normelor de personal didactic (130 de norme) și personal auxiliar (60 de norme) solicitată Ministerului Educației de Inspectoratul Școlar Județean (I.Ș.J) Suceava,  fiind aprobată repartizarea a 160 de norme didactice pentru județul Suceava. Suplimentarea normelor de personal didactic alocate județului a fost necesară având în vedere creșterea populației școlare prin revenirea părinților și copiilor în țară, a acceptării în sistemul de învățământ a elevilor/copiilor din Republica Moldova și Ucraina precum și ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr.185/2020 privind numărul maxim de elevi permis la clasă/grupă.

Totodată, având în vedere configurația și dimensiunea județului, pentru asigurarea accesului la învățământ a fost subliniată necesitatea suplimentării numărului de microbuze școlare solicitat de I.Ș.J Suceava.

 Prefectul județului a ridicat și problema asigurării unităților de învățământ cu cabinete medicale și personal medical aferent, în acest moment la nivelul județului existând un număr de 74 de unități de învățământ care dețin cabinete medicale cu personal medical, unele școli având doar cabinete medicale fără încadrare cu personal, reprezentantul guvernului în teritoriu apreciind că este necesară o implicare mai susținută din partea Ministerului Sănătății în soluționarea acestei probleme.

La nivelul celor 114 unități administrativ teritoriale au fost încheiate sau  urmează a fi încheiate parteneriate cu cabinetele medicale individuale sau cu personal medical în vederea asigurării triajului epidemiologic al elevilor la început de an școlar, primarii localităților solicitând sprijinul ministerului de resort (Ministerul Sănătății) în această chestiune.

Activitatea de verificare a unităților școlare din județ, realizată de I.Ș.J. Suceava se va încheia miercuri, 31.08.2022, urmând ca rezultatele verificărilor să fie comunicate de I.Ș.J. Suceva, nefiind semnalate probleme deosebite până la acest moment.

În ceea ce privește asigurarea spațiilor de învățământ, la nivelul județului sunt 143 proiecte de reabilitare în derulare finanțate prin PNDL și 16 proiecte finanțate prin proiecte europene. Un număr de 73 de unități școlare sunt complet reabilitate, iar 17 unități școlare sunt în proces de reabilitare, fiind necesară relocarea elevilor.

În același timp, statisticile scot în evidență faptul că pentru 566 de unități școlare din județ nu a fost depus niciun proiect. Prefectul județului face apel la toți primarii pentru a depune proiecte de reabilitare prin PNRR (cu atât mai mult cu cât nu se solicită cofinanțare) sau prin axe de finanțare din fonduri europene. Prin atragerea de fonduri comunitare de către administrațiile locale avem șansa să dezvoltăm la nivelul județului o infrastructură școlară modernă, capabilă a oferi un învățământ de calitate copiilor noștri.

La finalul videoconferinței, a avut loc o ședință de lucru cu conducerea I.P.J., I.Ș.J., D.S.P., în care au fost analizate chestiuni ce țin de evaluarea corectă a situației existente în unitățile de învățământ, valorificarea informațiilor primite de la societatea civilă și mass-media, amplificarea eforturilor în vederea prevenirii, pe toate planurile, a consumului de droguri și substanțe interzise în rândul populației tinere, siguranța unităților de învățământ (la nivel național 57% dintre școli fiind asigurate cu pază), asigurarea măsurilor de trafic rutier în preajma școlilor.

În contextul problematicii expuse mai sus, prefectul județului a dispus constituirea unei comisii mixte de verificare a comercializării stradale, prin automate, a produselor tip vaporizator cu nicotină, din care vor face parte reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (coordonator), Instituției Prefectului – Corpul de control, Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Școlar Județean, și care își va desfășura activitatea în perioada 30 august – 2 septembrie a.c., concluziile rezultate în urma verificărilor urmând a fi aduse la cunoștința opiniei publice.